21. april 2016.21. apr 2016.
PUTUJUĆA IZLOŽBA REČI U KULTURNOM CENTRU

STVARALAČKA MOĆ JEZIKA

U velikoj sali Kulturnog centra, postavljena je “Putujuća izložba reči“ autorke Milje Vuković iz Udruženja građana In akt.
Postavka istražuje, prikuplja i predstavlja autentične srpske reči ““ lokalizme, arhaizme, izmišljenice. Osam celina izložbe otkriva mesta na kojima je stvaralačka moć srpskog jezika u punoj snazi: Šuma, drveće, krajolik; Porodica; Vreme; Deca; Žene i muškarci; Izmišljenice; Ovce i Ljudi.
- Iznenađujuće, najveća grupa reči je Ovce, u srpskom jeziku postoji neverovatnih 300 i više naziva za ovu životinju U dodatnom delu izložbe smo postavili nekih šezdeset naziva za njivu, što svedoči koliko je ljudima njiva bila bitna i kako su razlikovali njene najfinije nijanse. Grupa reči koje su savremene, izmišljenice, svedoče da jezik ne živi samo u prošlosti i u arhaizmima, kaže autorka Milja Vuković, istoričarka umetnosti.
Ova izložba je u nastajanju, jer, putujući iz grada u grad, prikuplja nove reči koje prezentuje na sledećem mestu - Pozivamo posetioce izložbe da ostave reči kojih se sete, jer, nešto se dogodi prilikom razgledanja, ljudi se razigraju, sete se reči iz detinjstva koje je njihova baka govorila ili nečega što su videli na internetu, pročitali u knjigama i poklone nam ih. U Šapcu se premijerno prikazuju reči koje su prikupljene u Muzeju jezika i pisma u Tršiću i na beogradskom izdanju ove izložbe, a reči iz Šapca će biti pridružene izložbi i prikazane u Knjaževcu, kaže autorka.
Putujuću izložbu reči, u okviru tribinskog programa Kulturnog centra, Šapčani mogu videti do 9. maja.
U okviru tribinskog programa Kulturnog centra, za predmet naše pažnje uzete su teme koje se tiču lingvistike, maternjeg jezika i pisma. Njihovim posredstvom, aktualizovaćemo i različite srodne teme i prirediti više izlagačkih, interaktivnih i radioničarskih sadržaja iz prevodilaštva i kulture govora
(mr Katarina Janković Popović, koja organizuje i vodi tribinski program)
Posebnu pažnju posetilaca privukla je grupa reči Muškarci i žene među kojima je “kukurek“ ““ zdrava rumena starica, “mađešnica“, žena koja se bavi mađijama, “mandara“, žena skitnica, “vadodušnica“, ona koja vadi dušu, “čukalj“, usamljen, star čovek...
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa