21. april 2016.21. apr 2016.
DRINSKA ČUDESA NA CRNOBARSKI NAČIN

“DINOSAURUSI“ U VODI

Na desetine stabala, često nesvakidašnjeg oblika, “doplivavaju“ Drinom u Crnu Baru. Posluže kao ogrev ali i izložbu čudesnih figura od drveta, koje je na svojim fotografijama ovekovečio Milenko Ilić
Da nema drinskih drvoseča, ova plahovita reka bi u mačvanskom priobalnom delu, kod Crne Bare bila mnogo “zagušenija“ stablima najrazličitijih oblika koja rekom plove, ko zna odakle i ovde obično završavaju svoj dugi put. Pojedini meštani su se specijalizovali za njihovo vađenje iz reke, sušenje i seču na određenu dužinu, radi loženja.
Redak je primer meštanina Crne Bare, Milenka Ilića koji često izvlači ova stabla iz reke, pere i priprema, a sve u cilju fotografisanja, kako bi sam rekao ovekovečavanja za sva vremena.
- Drina je moja nepresušna inspiracija, a ova stabla došla su samo kao dobar dodatak. Mislim da ono što ova reka oblikuje, retko koji profesionalni vajar može. Ne mrzi me da gotovo svakodnevno potrošim koju litru goriva da bi motorom ovde došao i ocenio da li je šta interesantno za objektiv kamere. I gotovo uvek se nešto nađe, samo treba biti uporan, snalažljiv, vredan i izabrati pravi ugao za fotografisanje ovih, često džinovskih stabala, koja su ko zna odakle “doplivala“ dovde, kaže Milenko.
Tako su se u vizuri njegove kamere našli najrazličitiji oblici od drveta koje su stvorili talasi nemirne reke.
- Teško bi tako nešto mogao izvajati, bilo koji vajar. Ova stabla su od tvrdog drveta i mnogo vremena su se nalazila u vodi, dodaje.
Zbog dugog stajanja i tvrdoće neka stabla su se skoro potpuno ugljenisala i mogu poslužiti kao odličan ogrev. To pojedinci u Crnoj Bari, nazvani drinske drvoseče i koriste. Očevidci pričaju da je potrebno dosta truda da se pojedina stabla izvuku iz vode na obalu i pripreme za obradu. Bez želje da im se ime pominje u novinama ovakve drvoseče kažu da je drvo izuzetno tvrdo i testere se često tupe i kvare. S druge strane izuzrtno kvalitetan i na ovaj način dobijen ogrev privlači mnoge.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa