16. septembar 2010.16. sep 2010.
SIGURAN POSAO ALI BEZ VELIKE ZARADE

OVČARSTVO SVE ZANIMLjIVIJE MLADIMA

Ministarstvo poljoprivrede skoncentrisano na povećanje proizvodnje i izvoza, a ne „kupovinu“ socijalnog mira, shodno tome na subvencije države imaju pravo uglavnom velika gazdinstva. Za uzgoj ovaca se odlučuje sve veći broj mladih ljudi. Pored mladih odgajivača, budućnost ovčarstva u ukrštanju rasa i stvaranju sigurnog tržišta
Iako, još uvek ova poljoprivredna grana kod nas nije dovoljno razvijena, dobri preduslovi ali i činjenica da za početak nisu potrebna velika ulaganja, doveli su do porasta interesovanja za uzgoj ovaca kod mlađe populacije.
- Sve veći broj mladih se okreće poljoprivredi a samim tim i uzgoju ovaca. Poznati su mi primeri širom Srbije gde su mladi ljudi nezadovoljni kvalitetom života u gradovima odlučili da sve ostave, odu na selo i nabave stado od stotinak ovaca. Ministarstvo poljoprivrede je opredelilo i određena podsticajna sredstva, pa u slučaju nabavke osnovnog, priplodnog stada omogućen i povraćaj uloženog novca u iznosu od 30 do 40 odsto. Manji procenat se odnosi na sva gazdinstva, dok je 40 odsto povraćaj novca u slučaju da je nosioc gazdinstva žena, ili osoba mlađa od četrdeset godina - kaže dipl. inž. savetnik za stočarstvo Poljoprivredne stručne službe Šabac Zoran Kozlina.
Po ovoj uredbi, vlasnici stada koje broji između 30 i 150 ovaca imaju pravo i na dodatna sredstva u iznosu od 3.000 dinara po grlu. Ovim je, kako navodi Kozlina, Ministarstvo poljoprivrede izašlo u susret malo većim odgajivačima, jer je njihov osnovni cilj povećanje proizvodnje a ne održavanje socijalnog mira u državi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa