16. septembar 2010.16. sep 2010.
DECENIJA OD SMRTI MILIĆA OD MAČVE OBELEŽENA OTVARANjEM NjEGOVE IZLOŽBE U ŠABAČKOM MUZEJU

PREPOZNALA GA EVROPA

Izložbom radova Milića od Mačve, koju će Šapčani moći da pogledaju u narednih mesec dana, Narodni muzej u Šapcu obeležava desetu godišnjicu od smrti slavnog slikara. Postavka obuhvata trideset osam ulja na platnu. Većina (34) ih je pozajmljena iz fonda porodice Stanković. Četiri su u vlasništvu muzeja, a po zidovima galerije, ovaj put ih je, u harmoničnu celinu rasporedila viši kustos šabačkog muzeja Tatjana Marković.
Besedom o Miliću kao univerzalnoj ličnosti koji je u srcu Mačvu i Srbiju nosio a svojom harizmatičnošću i slikarskim dostignućima Evropu pokorio, izložbu su otvorili Nikola Kusovac i direktor muzeja u Šapcu Branislav Stanković.
Danas proces kreće u obrnutom smeru. Deset godina nakon njegove smrti, sve više zaboravljamo na Milića kao čoveka, a u prostor i vreme sve jače izbija njegova umetnost. Takođe, mislim da je jako bitno, što se povratak Milića od Mačve u galerijske prostore dešava upravo ovde, u Šapcu, a ne u Beogradu, Parizu ili Briselu. Pored toga što mi ovakvom izložbom postajemo svetska metropola, to mislim i zbog toga je je Milić sav svoj život ugradio da svoj zavičaj, Mačvu, podigne na nivou univerzalnog ““ rekao je Branislav Stanković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa