21. april 2016.21. apr 2016.
DOSADAŠNjI KOALICIONI PARTNERI BRZO DOGOVORILI NASTAVAK SARADNjE

POBEDA ZA NAŠ ŠABAC

Šabac će u narednom četvorogodišnjem mandatu voditi koalicija okupljena oko lista gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i zamenika gradonačelnika Nemanje Pajića. Skupština grada zakzana za 5. maj
Nosilac liste „Šabac je naš“ i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i nosilac liste „Pobeda za Šabac“ i zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić potpisali su juče koalicioni sporazum po kojem je obezbeđena većina za upravljanje gradom u narednom mandatu.
Zelenović je najavio za 5. maj konstitutivnu sednicu Skupštine grada. Prema rečima Pajića, nema razloga da se odugovlači sa konstituisanjem Skupštine, a kada je reč o kadrovskim rešenjima, gradonačelnik i njegov zamenik su istakli da to pitanje nije bio prioritet.
Potpisan Sporazum se odnosi na ciljeve i zajedničko delovanje, a gradonačelnik je naveo da će on omogućiti da se u naredne četiri godine ispuni ono što je obećano u kampanji.
- Vrlo sam srećan i zadovoljan da smo vrlo brzo postigli kvalitetan sporazum. Učinićemo sve da na najbolji način od našeg Šapca stvorimo još bolje i pristojnije mesto za život ““ rekao je Zelenović.
Lider „Pobede za Šabac“ istakao je da sa predstavnicima Srpske napredne stranke nije ni razgovarao, jer je odmah postignut dogovor sa dosadašnjim partnerima u gradskoj vlasti.
- Naše dve liste osvojile su blizu 30.000 glasova i volja građana treba da se ispoštuje ““ dodao je Pajić.
Nova-stara koalicija imaće podršku 37 odbornika u Skupštini grada. Lista „Šabac je naš“ Nebojše Zelenovića osvojila je 26 mandata, a lista „Pobeda za Šabac“ Nemanje Pajića osvojila je 11 mandata. Pored ove dve liste, odbornike u novom sazivu imaće i lista „Aleksandar Vučić ““ Srbija pobeđuje“ koja je na lokalnim izborima izvojevala pirovu pobedu osvojivši 28 mandata. Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije u foto finišu prešla je cenzus i obezbedila četiri mandata.
Možemo sa svima
Posle izborne noći, u ponedeljak ujutru, prvi su se oglasili naprednjaci. Na konferenciji za medije Aleksandar Pajić, drugi na odborničkoj listi ove stranke, rekao je da su zadovoljni rezultatima, da neće biti moguće da se vlast formira bez njih i da su otvoreni za razgovor sa svima.
-Zadovoljni smo rezultatom, jer smo pokazali da smo prva i najjača stranka u gradu. Nadamo se da je svima jasno da u narednom periodu vlast u gradu neće moći da bude realizovana bez SNS jer su građani Šapca odlučili da biraju budućnost za ovaj grad, rekao je Aleksandar Pajić koji smatra da je koalicija ZZS i PZŠ nedopustiva po ovim rezultatima izbora.
Na izborima je došlo do velike razlike između broja glasova koje je lista SNS dobila na republičkom i na lokalnom nivou. Ta razlika je oko 18 odsto u korist republičke liste. Aleksandar Pajić je ovo objasnio time da predsednik stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić ima snagu i harizmu, a da, sa druge strane, lokalni odbor nije imao priliku da pokaže kako vrši vlast.
Pajić je istakao da su sva vrata za razgovore svima otvorena. Prema njegovim rečima, nije im cilj pravljenje većine po svaku cenu.
-Pravimo većinu koja će nastaviti da radi na programima SNS i na onome što premijer promoviše kao viziju budućnosti grada. Ne zatvaramo vrata za pregovore nikome, ali oni koji se budu s nama dogovarali moraju da znaju da SNS ima viziju razvoja grada koju ćemo po svaku cenu slediti, rekao je Pajić.
Nećemo sa SNS
Na prvoj posleizbornoj konferenciji za štampu koalicije „Šabac je naš“, prvi na listi i aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović izjavio je da ne želi saradnju sa naprednjacima.
-Kada počnete iskreno da se bavite politikom i rešavate probleme građana, to radite bez obzira da li su izbori ili nisu. Moj lični stav je da do te saradnje ne može doći. Koalicija koja je do sada vodila grad dobila je većinsko poverenje građana Šapca. Mislim da je to dovoljan osnov da nastavimo dalje da radimo kao što smo radili i da ispunimo obećanja koja smo dali, rekao je Zelenović.
Na konferenciji su učestvovali i ostali lideri stranaka koje su bile na listi “Šabac je naš“.
Živojin Vuletić, predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove, zadovoljan je ostvarenim rezultatom i smatra da su građani nagradili dugogodišnju rad, ne samo ove garniture vlasti, već i minuli rad prethodnih.
-Siguran sam da ćemo u naredne četiri godine učiniti dosta više da bi Šabac bio evropski grad, moderan i sređen kao gradovi srednje veličine u Švajcarskoj i Austriji. Svi uslovi, ekonomski i nfrastrukturni za to postoje. Verujem da će u narednom periodu sve što je planirano biti i realizovano, rekao je Vuletić.
Dušan Kostadinović ispred GO Demokratske stranke čestitao je građanima što su uspeli da odbrane grad od, kako je rekao, onih čije stranačke kolege uništavaju Srbiju i ponižavaju njene građane. Kostadinović je siguran da će veoma brzo pred javnost izaći sa konkretnim koalicionim sporazumom. Smatra da ih dobar izborni rezultat kandiduje da u narednim mesecima i godinama budu aktivni u rušenju republičkog režima.
Salko Karadarević, lider pokreta Inicijativa selo ““ grad, izjavio je da je hrabrost dati glas nekom drugom od onih koji su vlast na republičkom nivou.
-Veoma sam ponosan na grad koji je ostao slobodarski. Za razliku od drugih partija imali smo jasnu politiku. Siguran sam da ćemo u naredne četiri godine ostvariti put koji je pred nama i da će građani Šapca, kao i do sada, biti ponosni na ovu vlast, naveo je Karadarević.
Gradonačelnik je istakao da su na ovim lokalnim izborima dobili najveću podršku od 2000. godine. Dodao je i da su sa “Pobedom“ već razgovarali i da će pregovori biti nastavljeni.
Važan je program
„Pobeda za Šabac“ oglasila se dan kasnije, u utorak. Lider koalicije Nemanja Pajić zadovoljan je rezultatima izbora.
-Drago mi je što smo dobili veliku podršku naših sugrađana iz dva razloga. Prvi je što su prepoznali naš program koji smo iz razgovora sa njima i pravili. Sa druge strane, potvrdili smo svoj legitimitet, jer su mnogo govorili da smo neformalna grupa građana. Tokom pregovora o koaliciji zanima nas samo program. Imamo veliku odgovornost prema ljudima koji su nas glasali. Hoćemo da se Šabac razvije u moderan evropski grad, da se unapredi život na selu, da veća šansa mladima i pomogne onima kojima je to najpotrebnije. Svi su nas zvali i sa svima ćemo razgovarati u narednom periodu. ZZS su naši tradicionalni koalicioni partneri i prvo ćemo sa njima pričati, naveo je Nemanja Pajić.
Lider Zapadne Srbije je istakao da se pregovori neće odugovlačiti, jer građani očekuju da se vlast što pre formira i nastavi rad u njihovom interesu.
“Pobedu“ čini šest stranaka. Kažu da veliki broj lidera neće predstavljati problem i da su na početku napravili dogovor da će i nakon izbora ostati svi zajedno.
-Razgovaraćemo kao jedna celina. Iskušenja pred nama su lepa. Apsolutno smo nezavisni i niko na nas ne može da utiče, istakao je Nemanja Pajić.
KONSTITUTIVNA SEDNICA NAJKASNIJE ZA DVA MESECA
Od trenutka kada je Gradska izborna komisija zvanično proglasila izborne rezultate počinju da teku rokovi za zakazivanje i održavanje konstitutivne sednice Skupštine Grada u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Predsednik Skupštine Grada prim.dr Slobodan Mirković ima rok od 15 dana, od proglašenja zvaničnih rezultata izbora, da zakaže konstitutivnu sednicu novog gradskog parlamenta. Konstitutivna sednica mora da bude održana dva meseca od trenutka kada je Gradska izborna komisija saopštila zvanične rezultate izbora za lokalni parlament. Prvom sednicom novog saziva Skupštine grada Šapca predsedavaće najstariji odbornik.
U slučaju da konstitutivna sednica ne bude održana u zadatom roku, uvodi se prinudna uprava, a posle šest meseci novi, vanredni izbori za lokalnu skupštinu.
SPS: SA SVIMA KOJI ŽELE
Prvi čovek šabačkih socijalista akademik profesor dr Mirko Kerkez zahvalio se građanima Šapca koji su izašli na ove izbore i ukazali svoje poverenje koaliciji koju predvodi Socijalistička Partija Srbije.
Kada je reč o posleizbornim koalicijama, Kerkez napominje da će socijalisti razgovarati sa svima koji žele napredak Šapca.
- Ukoliko se steknu uslovi da svoju politiku sprovedemo u delo biće to svakako u opštem interesu svih građana, kazao je Kerkez.
On ističe da socijalisti nemaju neprijatelje u Šapcu, već samo političke neistomišljenike.
M.M./N.K.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa