21. april 2016.21. apr 2016.
SUBVENCIJE U POLjOPRIVREDI

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA PČELARE

Subvencije za nabavku nove opreme za pčelarstvo definisane su kroz Pravilnik za primarnu poljoprivrednu stočarsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede.
Spisak opreme za koju se mogu ostvariti bespovratna sredstva: Košnice; Satne osnove proizvedene od pčelinjeg voska; Centrifuge; Električni otklapač saća; Kade za otklapanje saća; Električne pumpe i punilice za med; Prohromska ambalaža za med; Topionici za vosak; Električni dekristalizator; Automatski sto za pakovanje meda; Sušara za polen; Stresač pčela; Pčelarske vage za merenje košnica i; Kontejneri za držanje i transport pčela.
Osnovni uslovi su da podnosilac zahteva za podsticaje: Ima odgovarajuću životinju obeleženu i registrovanu u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo; U Registru ima prijavljen odgovarajući stočni fond (podatke o vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se drže ili uzgajaju); Ima najviše 1.000 košnica.
Subvencionisanje cene nove opreme za pripremu i distribuciju stočne hrane iznosi 40-55% od iznosa cene bez PDV.
Iznos podsticaja zavisi od toga da li se korisnik podsticaja nalazi u marginalnom području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi ili ne. Ukoliko se korisnik podsticaja nalazi u marginalnom području, iznos podsticaja je 55% od cene bez poreza.
Pravo na podsticaje ima:
1) fizičko lice - nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog
poljoprivrednog gazdinstva;
2) preduzetnik;
3) pravna lica: privredno društvo, zemljoradnička zadruga,srednje škole i naučno-istraživačke organizacije iz oblasti poljoprivrede
Najviši ukupni iznos podsticaja po podnosiocu zahteva je 3.000.000 dinara.
Predmetna oprema i mehanizacija mora biti kupljena od 16. oktobra prethodne do 15. oktobra tekuće godine.
Iznos pojedinačnog računa kao i iznos za svaku pojedinu stavku na računu mora biti veći od 50.000 dinara.
Zahtev za korišćenje podsticaja podnosi se Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu, u periodu od 15. aprila do 15. oktobra tekuće godine.
Čitko popunjen i potpisan odnosno overen obrazac zahteva sa propisanom dokumentacijom dostavlja se u zatvorenoj koverti, na adresu: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprava za agrarna plaćanja, 11050 Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 84, sa naznakom: Zahtev za korišćenje podsticaja za podršku investicijama u primarnoj stočarskoj proizvodnji.
Još jedna novina je i potvrda od strane lokalne samouprave (grada ili opštine) da podnosilac zahteva za podsticaje nije dobio subvencije, bespovratna sredstva ili donaciju po istom osnovu za predmetnu opremu i mehanizaciju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa