21. april 2016.21. apr 2016.
PRONOS MOŠTIJU SVETE ANGELINE SRPSKE

KLENAK SPREMAN ZA DOČEK

Od 20. marta do 8. avgusta, mošti Prepodobne Mati Angeline Srpske pronose se kroz sve gradove i sela po Sremu. U Klenak će doći 5. maja, što je istorijski događaj za ovo selo, gde su svetiteljske mošti (Sv. Kneza Lazara) poslednji put bile 1848. godine.
- Današnja crkva u Klenku je četvrta po redu, prve dve su bile pletare, posvećene Svetom Georgiju, a treća i četvrta su posvećene Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog. Sadašnji zvonik je još Karađorđe ozidao, zato što je Klenak imao velikog udela u Prvom srpskom ustanku, a zvona na crkvi je poklonio Kralj Petar Prvi Karađorđević, kaže sveštenik Vlada Đurić, starešina hrama u Klenku.
Na Dan proslave, 5. maja, Eparhija sremska i Crkvena opština u Klenku, organizuju doček moštiju na “Šicari“, samom ulasku u Klenak u 14 časova i 15 minuta. Po dolasku u hram, biće pročitan akatist Svetiteljki, a u 18 časova je večernja služba. Koncert KUD “Abrašević“ zakazan je za 19 časova. Sutradan, 6. maja, posle Sv. liturgije, mošti će svečano biti ispraćene za Platičevo.
Centralna proslava Eparhije sremske zakazana je za 12. avgust, dan koji je posvećen Svetoj Majci Angelini, u manastiru Krušedol.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa