21. april 2016.21. apr 2016.
POSTAVLjENA IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU

KRALjICA NATALIJA

Povodom Dana grada i 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac, u Narodnom muzeju u Šapcu, prošlog petka je otvorena izložba „Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“.
Prema rečima gradonačelnika Nebojše Zelenovića, koji je otvorio izložbu, naši sugrađani imaju da priliku da vide izložbu koja se tiče i Šapca, koji je neraskidivo povezan sa dinastijom Obrenović ““ Čuvajući tradiciju Jevrema Obrenovića, s punim pravom možemo da kažemo da je Šabac svetionik kulture u Srbiji.
Postavka sadrži originalne predmete, pisma i fotografije, koje je sakupio kolekcionar Branko Stojanović za svoga života u Parizu i poklonio Istorijskom muzeju Srbije.
- Izložene su fotografije kraljice Natalije Obrenović od detinjstva do starosti, kao i fotografije njenih rođaka i prijatelja o kojima se malo zna. Takođe, ima i dragocene arhivske građe, kao što je prepiska između Milana i Natalije. Jedno od najznačajnijih je pismo koje je Milan Obrenović uputio Nataliji, a odnosi se na razvod njihovog braka. Pored fotografija i dokumenata, imamo umetničke slike i knjige iz dragocene biblioteke kraljice Natalije, koja obuhvata 162 knjige, u kožnom povezu, sa zlatotiskom, rekla je istoričarka Zorica Janković, autorka izložbe.
Postavku, koja čuva od zaborava kraljicu Nataliju, Šapčani mogu videti do 16. maja.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa