28. april 2016.28. apr 2016.

NAJKRAĆE O MASAŽI

Medicinska masaža
Medicinska masaža se primenjuje na bolne i napete delove tela (vrat, ramena, leđa) kako bi se otklonila bol, spazam ili grč mišića. Takođe je pogodna za otklanjanje miogeloza (nagomilane mlečne kiseline u obliku malih ali bolnih kvržica).
Ova tehnika masaže je pogodna za osobe koje dugo sede u određenom položaju npr. rad za računarom.
Klasična masaža
Klasična švedska masaža je jedna od najpoznatijih tehnika masaže celog tela kao i najstariji oblik terapeutskog lečenja koji se primenjuje više hiljada godina. Svrha klasične masaže je opuštanje celog tela, a sama se masaža temelji na kombinaciji pet osnovnih pokreta koji su usmereni prema srcu. Najčešći zahvati koji se primenjuju u ovoj vrsti masaže su: trljanje, glađenje i vibracija čime se deluje na nervni sastav, cirkulaciju, poboljšava se rad žlezda, povećava se tonus muskulature, a poboljšava se rad lokomotornog sastava i unutrašnjih organa.
Sportska masaža
Klasična i sportska masaža se zapravo uveliko ne razlikuju, jedina je razlika u intenzitetu masiranja. Kod sportske masaže zahvatima se nastoji brzo i potpuno pripremiti telo za sportske napore, trening ili povećanje kondicije. Fiziološko delovanje isto je kao i kod klasične masaže. Najčešće se zbog svoje energičnosti koristi za jake i hipertrofične mišiće kod sportista. Efekti su relaksacija mišića i smanjenje količina mlečne kiseline u telu.
Parcijalna masaža
Parcijalna masaža je usmerena na određeni deo tela ““ glavu, vrat, noge, ramena i sl, a cilj joj je opuštanje i oslobađanje tela od stresa i napetosti. Dakle, radi se o intenzivnoj masaži na problematičnom delu tela koja opušta i potstiče mikrocirkulaciju.
Dipl. fizioterapeut Nikola Đokić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa