28. april 2016.28. apr 2016.
POLIO PLUS PROJEKAT (2)

FINANSIJE KAO PROBLEM

Koja je ekonomska korist GPEI? Prema studiji objavljenoj u časopisu „Vakcine“ u 2010., GPEI može dovesti do ekonomske koristi od 40-50 milijardi dolara između 1988. i 2035. godine, kao i dodatnih 17 milijardi dolara koristi koja proizilazi iz distribucije vitamina. Tu je i 146 globalnih mreža polio laboratorija, koja je osnovana 1990. za otkrivanje i praćenje učestalosti polio virusa širom sveta. Većina laboratorija takođe testira i na druge bolesti, uključujući male boginje, žutu groznicu i japanski encefalitis.
U vreme kada je ovaj grandiozni projekat počinjao, u svetu je obolevalo i umiralo oko 350 000 dece, u 125 endemskih zemalja, znači 1.000 dnevno. Uspeh ove kampanje, posebno u Americi, rezultirao je time da je 12. maja 1988. godine, Skupština NjHO proglasila da je u 166 zemalja iskorenjen polio. U narednih 12 godina, uprkos problemu sa finansijama, ratovima, lošom zdravstvenom infrastrukturom i nedovoljno razvijenim nacionalnim ekonomijama, Rotari i njegovi partneri (NjHO, UNICEF i CDC), učinili su spektakularni progres. Preko dve milijarde dece primilo je oralnu polio vakcinu. Na kraju 20. veka, samo je 20 zemalja ostalo polio endemično. Amerika je sa sertifikatom oslobođena polia 1994. godine. Region Zapadnog Pacifika je 2000. godine dobio sertifikat o eradikaciji polia. Evropa dobija sertifikat i oslobađa se poli 2002. godine. Sa proglašenjem da su Egipat i Niger slobodni od polia, broj endemskih zemalja pada na četiri (Indija, Pakistan, Avganistan i Nigerija).
Rotari ulazi u završnu bitku protiv ovog najvećeg svetskog obogaljivača dece- End Polio Nonj. Sertifikat o eradikaciji virusa uslovljen je minimumom nepostojanja nijednog polio slučaja bolesti u trogodišnjem periodu, računajući od poslednjeg polio slučaja, za koji se zna. Za to vreme zemlje moraju intenzivno da obave visok nivo imunizacije sve novorođene dece.
Finansije su bile, pored drugih, veliki problem. Rotari je u ovaj projekat uložio više od 1,2 milijarde dolara. Fondacija Bil i Melinda Gejts je 2007. godine donirala 100 miliona dolara Rotari fondaciji za eradikaciju polia. Dve godine kasnije, dodeljuju još 255 miliona dolara, a Rotari se obavezao da sakupi 200 miliona kao izazov, što je i ispunio. Kasnije je ova fondacija donirala još 50 miliona dolara RF.
„Eradikacija će biti jedna od najznačajnijih postignuća u domenu javnog zdravlja u istoriji i mi smo posvećeni da pomognemo dostizanje tog cilja sa Rotarijem kao jednim od naših ključnih partnera“ ““ kaže Bil Gejts.
Imperativ eradikacije pozdravila je i podržala Kimberly Thomson: „Hvala vam za neprekinuto voćstvo i podršku naporima da se unaprede životi dece širom sveta svakog dana i za obezbeđenje toga da oni mogu da trče, skaču, igraju se i vode produktivne i zdrave živote, neopterećene razaranjem koje donosi divlji polio virus; pred nama je vrlo važan zadatak koji treba da završimo. Sada ne smemo stati“.
Kada su u Nju Delhiju tog četvrtka kazaljke na satu označile ponoć, svet je zabeležio jednu od najvećih pobeda u globalnoj borbi protiv dečje paralize-12. januara 2012. godine navršilo se tačno godinu dana od kako je u Indiji zabeležen poslednji slučaj obolevanja od ove opake bolesti. NjHO je 25. februara 2012. godine i službeno skinula Indiju sa liste polio endemskih zemalja. Tom prilikom je Generalni sekretar RI John Henjko rekao: „Tako smo blizu konačnog cilja. Uspeh u Indiji ohrabruje nas da nastavimo, jer ako smo mogli ovde, onda dečiju paralizu možemo iskoreniti i u ostalim polio endemskim zemljama i za uvek zaštiti svu decu svetu“. Ministar zdravlja Indije je rekao: „Dobili smo bitku, ali još nismo dobili rat“, na dvodnevnom svetskom Polio samitu koji je RI zajedno sa indijskom vladom organizovao u Delhiju, upravo na dan objave NjHO. Skup je održan 25.-26. februara, kako bi podstaknuo nove inicijative u globalnoj borbi protiv polia. Na skupu je bilo više od 1.400 uglednih zvanica iz celog sveta. Prisutni su bili i PRI Kalyan Banerjee kao i Predsedavajući Trusta RF Njilliam Boyd. Skupu se obratio i indijski premijer Mahmohan Singh i istakao ulogu RI u borbi protiv polia, kao i snažnu predanost Indije u iskorenjivanju polia. „Ovaj naš uspeh uliva nadu da se možemo jednom zauvek obračunati sa dečjom paralizom, ne samo u Indiji, nego i u celom svetu; uspeh je posledica zajedničkog rada savezne i lokalnih vlada Indije, RI, NjHO i njihovih partnera“. Posebno je istakao nesebičan doprinos 2,3 miliona volontera kojima je zahvalio na predanosti i nesebičnosti u ovoj humanoj misiji. Samo prethodne godine, u dve imunizacijske kampanje vakcinisano je čak 172 miliona dece. Dvanaestogodišnja devojčica iz Zapadnog Bengala, čiji je slučaj zdravstvenim vlastima prijavljen 12.01.2011., bila je poslednja žrtva poliomijelitisa u Indiji.
V. Baltazarević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa