28. april 2016.28. apr 2016.
SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA 3. MAJ

PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE

Svetski dan slobode štampe obeležava se 3. maja svake godine. Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode štampe doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode štampe i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.
Novinarska udruženja u Srbiji obeležili su Svetski dan slobode medija akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“, kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinara u Srbiji.
U proglasu, Nezavisnog udruženja novinara Srbije ističe da su država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure.
- Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca. Stotine medijskih radnika otpušteno je sa posla u toku 2015. godine, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju se ponižavajuće niske zarade - navodi NUNS.
Udruženje novinara Srbije je povodom Svetskog dana slobode medija objavio Proglas, u kome se navodi da je sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena, jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji.
- Izlazak države iz vlasništva u medijima, lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu - ističe se u Proglasu UNS.
Međunarodna organizacija „Fridom haus“ je ocenila da je sloboda medija u svetu prošle godine opala na najniži nivo u poslednjih 12 godina, a Srbiju je označila kao delimično slobodnu zemlju.
N.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa