28. april 2016.28. apr 2016.
USPEH ŠABAČKIH SLIKARA UDRUŽENjA „KRUG 10“

MEĐUNARODNO PRIZNANjE

Na 13. Bijenalu umetnosti u minijaturi u Ville-Marie, kanadskoj pokrajini Kvebek, radovi Branke Prokić i Miodraga Gašića Gala izabrani među četristo pristiglih iz celog sveta
Šabački umetnici amateri Udruženja slikara „Krug 10“ Branka Prokić i Miodrag Gašić Gale na nedavno održanom konkursu 13. Bijenala umetnosti u minijaturama u Ville-Marie, kanadskoj pokrajini Kvebek, pokazali su i dokazali da srpska umetnička scena postaje sve cenjenija u svetu. Stručni žiri, sastavljen od najpoznatijih kanadskih umetnika, po treći put izabrao je Brankine radove koji će, kao i prethodni, biti prodati na aukciji posle putujuće izložbe po zemljama Južne Amerike.
- Kako je tehnika bila po slobodnom izboru poslala sam dve minijature u akvarelu „Proleće“ i „Leto“. Drago mi je što sam ponovo prošla na ovom konkursu, ali i što se za Šabac i Srbiju čuje i van naših granica - rekla je Branka.
Svu zahvalnost za učešće na ovom bijenalu Miodrag Gašić Gale duguje koleginici Branki koja ga je podstakla da pošalje minijaturu u ulju „Petlarenje“. Uspeh veći samim tim što je ovo njegovo prvo učešće na ovom bijenalu koje se svrstava među vodećima u svetu.
- Osećaj je izvanredan. Mislim da mi je ovo poseban vetar u leđa koji će mi dati još veću volju da u narednom periodu stvaram još bolje slike. Posebno mi je drago to što naše slike iz Srbije postaju prepoznatljive i preko okeana. I sama slika oslikava jedan deo naših naravi. Predstavlja čarke i svađice između komšija, komšinica koje su simbolično predstavljene kroz dva petlića na točku koji je kod mene simbol kretanja u kosmosu - izjavio je Gale kome je ovo, posle Hrvatske i Mađarske, treće međunarodno učešće kada su u pitanju minijature.
Organizatori su uputili srdačan poziv šabačkim umetnicima za otvaranje izložbe izabranih radova koja će se održati početkom juna. Tada će se proslaviti i dvadeset pet godina njihovog postojanja. Inače, po uzoru na ovo bijenale kod nas se svake godine organizuju konkursi minijatura u Gornjem Milanovcu i Majdanpeku.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa