16. septembar 2010.16. sep 2010.
UZ 19. GODIŠNjICU TRAGEDIJE ŠABAČKIH NOVINARA

PADA VEO SMRTI NA BANIJI

Redakcija regionalnog lista “Glas Podrinja“ iz Šapca, neposredno novinar Dragan Filipović, svojevremeno urednik TV dopisništva TV Beograd u Šapcu, posle ubistva četvorice novinara i snimatelja TV dopisništva RTS u Šapcu: Zorana Amidžića, Bore Petrovića, Sretana Ilića i Dejana Milićevića, pisao je o ovom tragičnom događaju. Svoja, tada dostupna saznanja, objavio je i kao dodatak u svojoj knjizi pripovedaka “Vojnikova breskva“ 2003. godine
Knjiga je dospela i u ruke Ive Andrića iz Crne Bare, sada stanovnika Beograda, u toku ratnih dejstava u bivšoj Jugoslaviji zamenika komandanta Prvog bataljona Šabačke brigade JNA. Shvativši da zna i više, i potpunije, i bolje, od pisanja u knjizi, Andrić se javio Filipoviću i tada je, uz saglasnost i podršku uredništva “Glas Podrinja“, započet dodatni istraživački rad, koji je rezultirao serijom napisa u ovom listu od skoro godinu i po dana.
O svemu tome Ivo Andrić je dao sledeću sažeti izjavu:
“U vreme kada je ubijena četvoročlana ekipa RTS-a, 9. oktobra 1991. godine, na putu Glina ““ Gornje Mokrice, bio sam zamenik komandanta bataljona šabačke brigade. Ujutro tog 9.10. dobio sam opoziv iz komande brigade da dolaze novinari u jedinicu. U prepodnevnim časovima stigli su Zoran Amidžić, Sretan Ilić, inače moji prijatelji iz Šapca. Ostatak ekipe činili su Bora Petrović i Dejan Milićević. Po dolasku u komandu bataljona, Zoran Amidžić je insistirao da snimi prilog na prvoj liniji. Protivio sam se zbog njihove i bezbednosti ostalih. Na kraju sam pristao, jer je Zoran insistirao objašnjavajući mi da bi ipak trebalo snimiti šta se dešava na prvoj liniji fronta.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa