9. jul 2009.9. jul 2009.
PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ RADENKO PETRIĆ O STRATEGIJI RAZVOJA DO 2020. GODINE

DA MAČVA POSTANE SRPSKA KALIFORNIJA

Pored stočarstva i ratarstva razvijanje proizvodnje i plasmana povrća, voća i cveća. Navodnjavanje i neiscrpne rezerve geotermalne energije
Ono što je Kalifornija za Ameriku, to bi trebalo da bude Mačva za Srbiju. Hrabro je poređenje i nekih ranijih planera ekonomskog napretka velike srpske ravnice sa gigantom svetske privrede, koja je u svim iskušenjima vremena ostala i opstala bez fabričkih dimnjaka s oreolom vrednih, štedljivih ljudi. Mačvani su u velikoj prednosti ako im se doda plodna zemlja, pamet i kapital. Za to se, a pogotovo ovo zadnje treba izboriti. Cilj je razvijeno, bogato društvo, srećnih i zadovoljnih ljudi.
- Poljoprivredna proizvodnja je mačvanska osnovna delatnost. Treba je razvijati tako da zadovoljava potrebe proizvođača i šireg tržišta. Uz tradicionalnu proizvodnju pšenice i kukuruza, povrća i voća, proizvodnja cveća u staklenicima, plastenicima i na otvorenom, zauzela bi veće površine, kaže predsednik opštine Bogatić doktor Radenko Petrić.
Drugi, značajniji zadatak u narednom desetogodišnjem periodu je organizovana proizvodnja, otkup i prerada proizvoda sa znakom zdrave hrane i po standardima Evropske Unije.
Funkcionalni sistemi za navodnjavanje bili bi izgrađeni na posedima individualnih proizvođača. Time bi se postigli optimalni uslovi proizvodnje u vreme elementarnih nepogoda (suša) i smanjila zavisnost od vremenskih prilika.
Predsednik bogatićke opštine naglašava da se Strategija razvoja bazira na intenzivnom unapređenju stočarstva (tov svinja i junadi), i uzgoju krava za proizvodnju mleka na privatnim farmama. To bi bilo podstaknuto blizinom preradnih kapaciteta (klanica, mlekara i hladnjača, koje bi se izgradile) sigurnim plasmanom uz tržišnu cenu. Isto se odnosi i na plasman i preradu voća i povrća, izgradnjom hladnjača, sušara i pak centara...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa