28. april 2016.28. apr 2016.
NAJVAŽNIJI PROLEĆNI POSAO U POLjOPRIVREDI PRIVEDEN KRAJU

ZASEJANO 40.000 HEKTARA

Setva u šabačkom kraju privedena je kraju, kaže za „Glas Podrinja“ Predrag Srdanović, zamenik direktora Direkcije za poljoprivredu Grada Šapca.
Ovaj, najvažniji prolećni posao za poljoprivrednike, obavljen je na 95 odsto predviđenih parcela ““ oko 40.000 hektara.
Prema Srdanovićevim rečima, i ove godine je zasejano najviše kukuruza, na oko 20.000 hektara, ali je to manje nego što je bilo prethodne godine.
- Malo više nego ranije je zasejano soje i suncokreta, a pšenice, ječma, ovsa i tritikale je zasejano rekordnih, više od deset hiljada hektara ““ ističe Srdanović.
Pšenica je, kako navodi naš sagovornik, u odličnom stanju, ali čim se završi ovaj period hladnog vremena potrebno je uraditi zaštitu. Kada je reč o kukuruzu, soji i pšenici, u ovom periodu ove žitarice se nalaze u fazi klijanja.
U šabačkoj Direkciji za poljoprivredu očekuju dobar rod.
- Ukoliko se nastave ovakve vremenske prilike, možemo da očekujemo odličan rod pšenice i to više od pet tona po hektaru. Verujemo da će biti i dobar rod kukuruza, pošto je za sada u odličnom stanju ““ dodaje Srdanović.
U prolećnoj setvi u Srbiji ove godine biće zasejano oko 1,6 miliona hektara, od čega će pod kukuruzom biti oko 1,05 miliona hektara. Po oko 200.000 hektara biće zasejano sucokretom i sojom, dok će pod šećernom repom biti oko 55.000 do 60.000 hektara. Planirana površina za setvu jarih žita je oko 165.000 hektara.
N.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa