5. maj 2016.5. maj 2016.
MANIFESTACIJA “MUZEJI SRBIJE OD 10 DO 10“

MOJ MUZEJ MOJ GRAD

Započeta prošle godine sa ciljem da objedini mrežu naše kulturne baštine, manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ proširila je broj učesnika. U premijernom izdanju, svoja vrata otvorilo je 67 institucija u 35 gradova na 122 lokacije, dok će ove godine, od 12. do 21. maja, besplatne programe ponuditi 80 muzeja i srodnih institucija u 55 gradova, na 144 lokacije.
U Narodnom muzeju u Šapcu, svih deset dana, od 10 časova pre podne do deset sati uveče, vrata će biti otvorena za novu stalnu postavku “Šabački vremeplov ““ baština za budućnost“.
Pored toga, posetioci imaju priliku da vide gostujuću izložbu Istorijskog muzeja Srbije “Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“. Radi se o postavci sa preko 300 predmeta koji su vezani za život prve srpske novovekovne kraljice: fotografija, pisama, ličnih dokumenata, slika, knjiga, isečaka iz francuske dnevne i revijalne štampe.
U ponedeljak, 16. maja, u 19 časova, arheolog Gordana Ković, viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu, održaće predavanje “Otkriće vatre“.
Konzervacija tri građanska portreta Uroša Kneževića iz likovne zbirke Narodnog muzeja u Šapcu, urađena je u Centralnom institutu za konzervaciju u Beogradu. Tim povodom, u Narodnom muzeju u Šapcu, u četvrtak, 19. maja, govoriće konzervatori-restauratori Milica Konstantinović i Bojana Nikolić. Predavanje je zakazano za 19 časova.
U Noći muzeja, 21. maja u 17 časova, biće otvorena izložba “Pre i posle vatre“ arheologa Gordane Ković.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa