23. septembar 2010.23. sep 2010.
KAPITALNO DELO FUDBALA OVIH PROSTORA

VEK “BUBAMARE“ U ŠAPCU

Aleksandar Đenadić rođen 1948. godine, bivši kajakaš, fudbaler i
arbitar od ugleda te republički instruktor, objavio je knjigu 100 godina fudbala u Šapcu i 60 godina OFS Šabac. Obimna građa od čak oko 1.000 stranica pretočena je u kapitalno delo fudbala ovih prostora
Saradnik našeg lista čijoj knjizi je prethodio feljton u našem listu pisao je i za “Sport u Podrinju“, Glasnik sredom i mesečniku Narodna stvarnost a koautor je knjige Zadrugarstvo u Sinoševiću i Zminjak i Skrađani. Šapčanin i poštovaoc pre svega “Mačve“ dao joj je itekako značajno primereno istorijatu mesto. Uz prošlosti Šapca nižu se priče i kratkom istorijatu fudbala na ovim prostorima koji se u našoj zemlji igra od 1896. godine. Tu su podaci i o prvom igralištu i prvoj utakmici na Mihajlovcu a na Malu Gospojinu igran je meč u Kasarskom polju 1919. što je rođendan i slava kluba “Mačva“.
Uz prvi klub i podatak da d 1911. godine ozbiljnije igra u Šapcu “bubamara“ defiluju imena značajnih likova poput Baće Nikolića, Mila Topuzovića te prve osnivačke skupštine. Poštovaoci statistike imaće pred sobom obimno delo sa bezbroj podataka, koji su nemerljivo značajni, poput podatka da je prvu loptu iz Graca i Beča doneo doktor pravnih nauka Dragomir Tufegdžić. Prvi dresovi su bili plavi a, potom, teče priča o prvom igralištu i prvim tribinama te, ime, od ugleda u svetu Provincijski Urugvaj koji prvi put pominje 1927. godine loka lni list “Radikal“ u broju od 19. juna kada je igra Šapčana vezana za dvostruki trijumf Urugvaja na Olimpijskim igrama. Osvrće se Đenadić na Kup takmičenje iz godine u godinu i prvenstvene utakmice.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa