5. maj 2016.5. maj 2016.
ODRŽANA DESETA SVETSKA KONFERENCIJA PROIZVOĐAČA I PRERAĐIVAČA OMILjENOG VOĆA

ŠABAC DOMAĆIN SVETSKIM MALINARIMA

Na skupu je učestvovalo više od 250 prerađivača i proizvođača maline iz 17 zemalja sveta koji su predstavili svoja znanja, trendove i iskustva u uzgajanju malina. Goste pozdravio Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca
Šabac je bio domaćin Desete svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline. Na skupu je učestvovalo više od 250 prerađivača i proizvođača maline iz 17 zemalja sveta koji su predstavili svoja znanja, trendove i iskustva u uzgajanju malina.
Otvaranju konferencije u Hotelu „Sloboda“ prisustvovao je Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca, koji je zadovoljan zbog organizacije ovakvog skupa, jer Šabac ima sve preduslove da postane centar jugoistočne Evrope za trgovinu svežim voćem i povrćem.
- Šabac je dobro mesto za investicije i pouzdan partner svima koji žele da rade i zarade. Jedan od načina na koji Grad podstiče prehrambeno-poljoprivrednu proizvodnju je odluka da poljoprivredni proizvođači plate 50 odsto nižu cenu prilikom kupovine građevinskog zemljišta. Takođe, Grad teži da razvije trgovinu svežim voćem i povrćem, a prvi korak ka tom cilju je izgradnja nove kvantaške pijace. Cilj je da agrotrgovina za čitav region bude skocentrisana na jednom mestu, a motiv da poljoprivrednici dupliraju zaradu od posla kojim se bave, dodao je Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca.
Srbija, kao najveći proizvođač i izvoznik maline u svetu na godišnjem nivou proizvede od 80.000 do 110.000 tona maline i to voće izvozi zamrznuto ili prerađeno za koncentrat i sokove.
Prošle godine Srbija je samo od maline zaradila 260 miliona evra, što je dovodi u poziciju najvećeg izvoznika maline u Evropsku uniju, od čega oko 70 odsto realizuju članice Poslovnog udruženja hladnjačara Srbije, kažu organizatori Desete svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline.
Sedamdeset hiljada malinara u Srbiji, prošle godine proizvelo je oko stotinu deset hiljada tona ovog voća. Više od bilo koje druge zemlje u svetu. Većina roda, zamrznutog ili prerađenog prodata je na stranom tržištu.
Uz bolju međusobnu saradnju, proizvodnja bi kažu malinari, mogla da bude i lakša i veća. Ljuban Grujičić iz Užica je prošle godine imao zasad od 35 ari.
- Prinos oko 280 kilograma po aru, što znači da je ukupno ubrano deset tona malina. Smatramo takav rod solidnom proizvodnjom, mada verujemo da može tu mnogo još da se uradi ““ ističe Grujičić.
Njegov kolega Dragan Marjanović iz Arilja insistira na toma da treba slušati i nauku.
- Upravo zbog toga su ovakvi skupovi vredni. Treba normalno raditi, ali i nauku slušati. A malina mi mnogo znači, to mi je osnov. Radim u preduzeću, ali od proizvodnje maline može da se živi. Mnogo se radi, i cela porodica je angažovana ““ ističe Marjanović.
U šabačkom kraju, malina se gaji na više od hiljadu hektara. Jedan od onih koji se bavi malinama je i Aleksandar Jakovljević iz Jevremovca koji kaže da se proizvodnja sve više razvija.
- U našem kraju je prilično zastupljena proizvodnja maline. Sve više se širi ta proizvodnja i ljudi se edukuju da proizvedu što zdraviju i što bolju malinu, što zdraviju hranu. Ovakav skup je od ogromnog značaja za sve nas koji smo u ovom poslu ““ zaključio je Jakovljević.
Gosti iz inostranstva imali su priliku da posete plantaže i hladnjače malina u Šapcu, Lipolistu, Koceljevi, Krupnju i tako upoznaju domaće malinarstvo.
Organizator ove trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svetska organizacija proizvođača i prerađivača maline.
Gost iz Australije
Velikom skupu u Šapcu prisustvovali su i gosti iz inostranstva. Jedan od njih, Rajan Brigvel, stigao je čak iz Australije.
- Naravno da možemo nešto novo da naučimo i da primenimo i u našoj zemlji. Ovaj događaj, takođe, služi da razmenimo iskustva, i naravno da možemo naučiti nešto novo ““ kaže Brigvel iz Australije.
E. G. P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa