5. maj 2016.5. maj 2016.
KORIŠĆENjE SREDSTAVA IPARD DVA

OSNOVNO ISPUNjENjE PREDUSLOVA

Prema tvrđenju pojedinih ekonomskih stručnjaka Srbiji na putu ka Evropskoj Uniji stoji na raspolaganju 175 miliona evra iz predpristupnog fonda IPARD DVA. Od ove sume, tokom 2015. godine nije iskorišćen ni jedan evro. U ovoj godini ( 2016 ) na raspolaganju je 16 miliona evra ali kao i proteklih za njihovo korišćenje potrebno je ispuniti određene uslove.
Najpre i osnovno država mora kod Evropske Unije akreditovati Upravu za agrarna plaćanja. To pravilo je isto kao i u svakoj drugoj zemlji članici.
- Isto je trebalo uraditi i prošle godine ali to nije učinjeno. Rok za tekuću godinu je jun ali s obzirom na tek održane izbore i svu proceduru koja sledi, teško je očekivati ispunjenje ovog roka i 2016. godine, što praktično znači da evropska komisija ni ovog puta neće imati legitimnog sagovornika, kaže diplomirani ekonomista Svetozar Marković.
Drugi suštinski preduslov je da se urade strategije agrarnog i ruralnog razvoja na nivou lokalnih samouprava, identifikuju strateški ciljevi, programi rada, pojedinačni projekti i uradi akcioni plan te strategije.
Grad Šabac je, po Markovićevim rečima uradio strategiju, identifikovao ciljeve, programe i 84 pojedinačna projekta koji tretiraju sve oblasti agrarnog i ruralnog razvoja.
- Namera je da krajem trećeg kvartala ove godine imamo urađeno prema metodologiji Evropske Unije 15 prioritetnih projekata i da sa njima konkurišemo za sredstva iz IPARD, naravno čim Uprava za agrarna plaćanja bude akreditovana, dodaje Marković.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa