5. maj 2016.5. maj 2016.
KIŠNI PERIOD DELIMIČNO POGODOVAO USEVIMA

MOGUĆA POJAVA BOLESTI

Ozimi usevi ulaze u fazu kada otpočinje klasanje, a kod nekih žita koja su ranije posejana i cvetanje. Prihrana pšenice je ovog proleća obavljena nešto ranije s obzirom na povoljne vremenske uslove u februaru, ali je bilo i onih koji su prihranu obavili krajem marta i početkom aprila.
- S obzirom na stanje useva, ako posmatramo kroz visinu padavina i primenu mineralnog đubriva u prihrani, možemo reći da je ovaj kišni period pogodovao stanju zemljišnih uslova i omogućio pristup useva hranljivim materijama. Što se tiče ječma, ječam je od svih žita najotporniji na sušu jer ekonomično troši vodu i ima mali transpiracioni koeficijent. S druge strane, gledano na fazu ječma, kada on treba da klasa i cveta, kišni period je doneo negativan učinak, jer su mnogi ječmovi bili ili pred fazom cvetanja ili su već cvetali (s obzirom na vreme setve), tako da je ovaj kišni period mogao samo da donese razvoj bolesti, fuzariuma i tako izvrši zarazu klasa. Takođe, na mestima je došlo do poleganja ječma, što naravno zajedno sa prethodnim objašnjenjem ukazuje na negativne posledice po usev. Za ječam su opasne niske temperature za vreme cvetanja i sazrevanja, prašnici i plodnik mogu da stradaju na temperaturi od jednog do dva stepena - kaže dipl. inž. ratarstva Gordana Rehak iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Pre kišnog perioda, praćenog niskim temperaturama, pšenica posejana ranije iznela je klasove i već je bila u fazi cvetanja.
- One pšenice koje su kasnije sejane, samo su formirale klasove u lisnom rukavcu, tako da je za njih ovaj period bio jako povoljan, jer su sačuvali klas od moguće zaraze. Za pšenicu su veoma važni spoljašnji uslovi sredine u vreme formiranja elemenata klasa, jer od njih zavisi veličina, broj klasova kao i broj cvetova u klasu. Cvetanje nastupa odmah posle klasanja, pri čemu se rasprskavaju prašne kesice i vrši oprašivanje, posle čega prašnici izlaze izvan cveta. Za vreme klasanja, cvetanja i oprašivanja, treba da je umereno toplo vreme i umerena vlažnost vazduha. Niske temperature ometaju cvetanje i oprašivanje, a jako niske prouzrokuju propadanje cvetova. Pšenici u doba cvetanja najviše pogoduju noćne temperature od 11 stepeni, a dnevne do 25 stepeni Celzijusa. Posle ovog kišnog perioda, krenućemo u obilazak useva i tako dati pravu sliku stanja - dodaje Rehakova.
Poljoprivredni proizvođači u narednom periodu trebali bi da obavezno pregledaju useve i ukoliko postoji bilo kakva sumnja da se obrate zaposlenim u PSSS Šabac koji će im preporučiti odgovarajuće preparate za tretiranje kako bi se sprečilo širenje eventualnih bolesti.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa