5. maj 2016.5. maj 2016.
ZORAN KESIĆ I NjUZNET

Milimetri kutije

Kada se na mitingu Srpske napredne stranke u Šapcu prisutnima obratio dr Slobodan Popović rečima da Aleksandru Vučiću treba da obećaju svaki minut, svaki sekund, svaki milimetar njihovih života, mnogima nije bilo najjasnije šta to tačno znači u praksi. Ovo za minute i sekunde je još i moglo da se razume, ako se premijer zbog Srbije odrekao spavanja, nekadašnjih omiljenih majica i Ivice Dačića, najmanje što oni mogu da učine je da mu, poput nekog mobilnog operatera, poklone besplatne minute njihovih života. Ipak, oni milimetri su bili sporni. Kako se nekome tačno daju milimetri, mnogi su se nedeljama pitali.
Za sam odgovor potrudio se upravo Popović, koji je zajedno sa svojim stranačkim kolegama uspeo da svaki milimetar sebe da u borbi za praznu glasačku kutiju na konstitutivnoj sednici Grada Šapca. Možda nisu uspeli da osvoje vlast u gradu, ali su osvojili kutiju i to je nešto. Što bi rekao CeSid, ta kutija dođe barem 4,99 odsto vlasti.
Incidenti u Skupštini grada su nastali, jer su naprednjaci imali primedbe na 17 mesta zbog navodnih izbornih nepravilnosti. Najveća nepravilnost koju su uočili bila je ta što SNS nema dovoljno glasova da sama formira vlast u ovom gradu i pored svih minuta, sekundi i milimetara koje su njeni članovi dali jednom čoveku. Nervoza koja se nakupljala još od izborne noći kada je brojanje stalno na, za SNS bednih 34,5 odsto, kulminirala je na samoj sednici. Igrači SNS su ispoštovali dogovor iz svlačionice, dali 120 odsto svojih mogućnosti i uspeli da dođu do kutija, uz manja koškanja sa suparničkim igračima. Ali, treba i njih razumeti. Koliko god je nama nekada u životu bilo teško, nije to ništa u poređenju sa šabačkim naprednjacima kada su izvlačili svaki milimetar šibice ko će predsedniku stranke saopštiti rezultate.
Dok su okretali premijera tokom izborne noći, kome je najstariji mobilni telefon u novijoj istoriji bio zauzet, jer je bezuspešno pokušavao da dobije svoje odbore u Kanjiži i Surdulici, jedan šabački naprednjak se setio misli koju je pripisao Vinstonu Čerčilu, čoveku koji je zajedno sa Maksom Veberom osnovao SNS: “Ako ne možeš da ih pobediš, ukradi im kutiju“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa