5. maj 2016.5. maj 2016.
KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

TEŽAK I NEPRIJATAN DAN

Prvo zasedanje Skupštine grada obeležili incidenti i prekidi. Nakon isključenja odbornika SNS Nebojša Zelenović izabran za gradonačelnika. Dušan Kostadinović zamenik, a Nemanja Pajić predsednik Skupštine
Konstitutivna sednica Skupštine grada održana je u sredu uz brojne incidente. Na početku zasedanja dugogodišnji predsednik Skupštine prim. dr Slobodan Mirković, mesto je ustupio najstarijem odborniku, Sretenu Radovanoviću iz Pobede za Šabac.
Problemi su nastali kada je verifikaciona komisija trebala da potvrdi mandate 69 odbornika koji su stigli iz Gradske izborne komisije. Od pet članova samo dva je potpisalo izveštaj izborne komisije, jedan je bio uzdržan, a dva su bila protiv. Kako je objasnio Živojin Vuletić iz Srpskog pokreta obnove, njihov zadatak je bio samo da utvrde da li su podaci izborne komisije identični sa stvarnim.
Međutim, odbornici Srpske napredne stranke želeli su odlaganje sednice za 48 sati, koliko je potrebno da Upravni sud odluči o njihovom prigovoru. Kako su naveli, pregledom izbornog materijala utvrdili su niz nepravilnosti i tražili ponavljanje izbora na 17 biračkih mesta. Većina odbornika insistirala je na tome da je prigovor podnet šest dana po isteku roka, te je zahtevala da se sednica ipak održi.
Usledio je izlazak odbornika SNS sa mesta, okupljanje oko predsedavajućeg, vika i guranje. Radovanović je nekoliko puta određivao pauze, ali se situacija po povratku odbornika u salu nije smirivala. Kada je na red došlo glasanje za predsednika Skupštine odbornici SNS su uzeli kutiju, a u tom trenutku je obezbeđenje ušlo u salu. Usledilo je otimanje oko kutije i guranje odbornika sa obezbeđenjem. Epilog je bilo isključivanje svih odbornika SNS i prekid zasedanja na dva sata.
-Problem je nastao što naprednjaci smatraju da mogu da obore izbore. Sednica je zakazana na osnovu Poslovnika o radu Skupštine grada i Statuta grada Šapca. Uverenje od Gradske izborne komisije je dobilo 69 odbornika, da su izabrani od strane građana na izborima 24. aprila. Verifikaciona komisija je primila ta rešenja, a ona samo konstatuje da li su ta rešenja ispravna ili nisu. Skupština usvaja rešenja i verifikuje mandate, objasnio je Sreten Radovanović i konstatovao da nezadovoljna strana ima pravo da se ljuti.
Aleksandar Pajić iz SNS istakao je da sednica nije morala da teče ovako, ali je za to okrivio lokalnu vlast, zbog toga što, kako je rekao, neće da donese zakonitu odluku. Pajić je naveo i da verifikacija mandata nije zakonito sprovedena jer verifikaciona komisija nije potpisala izveštaj. Istakao je da će se oni zalagati da se zakon poštuje bilo da budu u vlasti ili ostanu u opoziciji.
-Da li je moguće da do svega ovoga dođe zato što se njima žuri. Mi ćemo postupiti po nalogu Upravnog suda ma kakav on bio. Gradska izborna komisija ne može da verifikuje ove izbore kao završene dok se ne završi upravni spor. Mi smo za debatu i sukob mišljenja . Mi smo samo tražili odlaganje od 48 sati. Sve drugo je proizašlo lošim vođenjem predsedavajućeg Skupštinom i mešanjem nekih ljudi koji nisu ni odbornički kandidati, rekao je Aleksandar Pajić.
Posle prekida konstitutivne sednice zbog nedoličnog ponašanja odbornika Srpske napredne stranke, u popodnevnom nastavku zasedanja izabrano je novo rukovodstvo Grada i Skupštine.
Bez prisustva 28 odbornika SNS i dva odbornika SPS, 37 odbornika sa liste „Nebojša Zelenović ““ Šabac je naš“ i liste„Pobeda za Šabac ““ Nemanja Pajić“, uz još dva poslanika Jedinstvene Srbije, izjašnjavalo se za predložene kandidate.
Jednoglasno, sa 39 glasova, izabran je gradonačelnik Nebojša Zelenović, njegov zamenik Dušan Kostadinović, predsednik Skupštine Nemanja Pajić i njegov zamenik Zoran Čekić. Za sekretara Skupštine aklamacijom je izabran Zlatko Ratković.
Jednoglasno je izabrano i novo Gradsko veće, koje će u narednom periodu činiti: Dr Branko Vujković, doktor medicine, Marko Petronić, master profesor fizičkog vaspitanja i sporta, Božidar Katić, dipl. pravnik, Salko Karadarević, ekonomista, Dragan Nikolić, prof. fizičke kulture, Slaviša Kostadinović, dipl. pravnik, Zoran Bortić, inženjer prehrambene tehnologije, Igor Marsenić, diplomirani slikar, Svetozar Marković, dipl. ekonomista, i Stefan Jovanović, pravni tehničar.
Zahvalivši odbornicima Skupštine grada koji su mu ukazali poverenje i izabrali ga za gradonačelnika, kao i građanima Šapca na podršci, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je rekao da je dan kada je održana sednica bio „težak i na momente neprijatan“.
- Uspeli smo da zajedno, našom kulturom i strpljenjem, odbranimo izbornu volju građana. Trideset hiljada Šapčanki i Šapčana je glasalo za koaliciju dve liste: „Šabac je naš“ i „Pobeda za Šabac“. Naš plan je dalji razvoj grada Šapca. Zajednička programska načela i principi kojima se rukovode ove dve liste otvaraju mogućnost za razvoj Šapca kao modernog evropskog grada, u kom će svako imati priliku da radi, da se leči i savremeno obrazuje. Uvereni smo da ćemo zajedničkim delovanjem doprineti opštem razvoju grada, čiji će se svi delovi ravnomerno razvijati. U naredne četiri godine vidim Šabac koji se razvija i koji je kulturan, pristojan i moderan grad ““ istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
M.M./N.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa