5. maj 2016.5. maj 2016.
NOĆ KOJA SE ČEKA SA NESTRPLjENjEM

NOĆ MUZEJA

Ove godine, manifestacija Noć muzeja se obeležava 21. maja. Tim povodom, u Narodnom muzeju u Šapcu, u 17 časova, biće svečano otvorena izložba “Pre i posle vatre“ arheologa Gordane Ković.
“Da li ste razmišljali o tome kada smo počeli da koristimo vatru? Dođite na izložbu u Muzej i prošetajte kroz vreme dugo dva miliona godina. Videćete zbog čega smo ovakvi kakvi smo danas, koliko nam je prelazak na kuvanu hranu promenio izgled i veličinu mozak, socijalnu svesnost i komunikacijsku sposobnost. Domestifikujuću vatru, domestifikovali smo sami sebe“.
Biblioteka šabačka je pripremila program “Biblioteka u Biblioteci“, koji je inspirisan značajnim jubilejom za grad Šabac - 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića, pod čijim uticajem grad poprima izgled evropske varoši. Kulturni život Šapca bio je vezan za Jevremov konak, a najistaknutiji simbol tog života svakako je biblioteka, koju pominje i Joakim Vujić u svom delu Putešestvije po Serbiji. U biblioteci Jevrema Obrenovića pisali su, govorili, polemisali i razmišljali Dimitrije Tirol, Jovan Stejić, prota Jovan Pavlović, Sava Popović...
U Međuopštinskom istorijskom arhivu biće održana izložba “Pečat - kruna dokumenta“. Otiske raznih likova dobijenih urezivanjem na mekoj podlozi, stari Grci nazivali su sfragis što znači pečat. Na našem jeziku ova nauka nazvana je pečatoslovlje. U Srbiji pečati se javljaju u DžIII veku u doba Nemanjića. Na izložbi u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu biće predstavljeni pečati znamenitih ličnosti i državnih organa, ustanova, organizacija i drugih institucija iz perioda DžVIII i DžIDž veka.
Kulturni centar je pripremio izložbu ikona “Zapis u zlatu“ Vladimira Ćetkovića, ikonopisca iz Beograda. Ovo je izuzetna prilika da se uživa u majstorskim ikonama umetnika koji je ovu izložbu predstavio u nekoliko gradova Rusije. Uzvišena lepota prožeta duhovnošću nikoga neće ostaviti ravnodušnim. U Velikoj sali Kulturnog centra u 22 časa biće održan koncert ženske vokalne grupe “Šapčanke“, a u bašti će Saša Stamenković vizuelno, pomoću najlona, predstaviti kretanje ljudskog uma. Instalacija pod nazivom “Pokret uma“.
Škola primenjenih umetnosti pripremila je izložbu “Luča“. Inventivna autorska rešenja povezana su perfekcijom izrade, čvrstom kompozicijom, snažnim gestom, ritmom, dinamikom i kontrastom, a više od svega - toplim, emotivnim pristupom koji pomera granice prenošenja viđenog dozvoljavajući spontanu igru mašte, objedinjenu zajedničkom idejom, strašću, snagom talenta i ličnim senzibilitetom.
Izložbom posvećenoj Anki Obrenović “Što se bore misli moje“ KUD “Abrašević“ se priključuje proslavi obeležavanja 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac. Prva Srpkinja toga doba za koju se pouzdano zna da je umela da čita, piše, muzicira i prevodi bila je Jevremova ćerka Anka.
Prva narodna apoteka obeležava 160 godina apotekarstva u Šapcu. Povodom jubileja, biće predstavljena stalna postavka u prostorijama iznad apoteke, sa očuvanim materijalom za čuvanje i izradu lekova i preparata.
U dvorištu Doma vojske, Neformalna umetnička grupa “Kombinart“ otvoriće izložbu “Izgubljeni u vremenu“. Na specijalno dizajniranim panoima, prezentovaće plakate edž YU i fotografije zaboravljenih spomenika stare Jugoslavije. U istom duhu biće kreirane razglednice koje će posetioci izložbe dobiti na poklon. Posebnoj atmosferi doprineće akustični bend mlađe generacije Smooth Rockin“™ Acoustic.
OŠ “Vuk Karadžić“ priprema izložbu radova učenika i multimedijalnu prezentaciju sa časova narodne tradicije, kao i edukativnu radionicu za posetioce programa.
U OŠ “Jevrem Obrenović“ ““ “Jevrem Obrenović i njegovo nasleđe“, izložba iz različitih oblasti (biologija, veronauka, tehničko, likovna kultura, strani jezici, razredna nastava) u prizemnom holu i interaktivna prezentacija Jevrem Obrenović i njegovi potomci ““ u učionici istorije.
U OŠ “Janko Veselinović“ ““ “Deca deci kroz vizuelnu umetnost“. Program se sastoji od dva segmenta - jedan koji se odnosi na izložbu učeničkih radova u učionicama škole, a drugi je edukativnog, zabavno-umetničkog karaktera i sadrži radionice za decu na temu likovne i primenjene umetnosti.
Šabačka gimnazija nastavlja kreativno traganje za novim suvenirom - “Moj suvenir za moju školu“.
Šabačka sinagoga će oživeti tokom ove noći postavkom izložbe koja govori o pripremama za budući muzej u kojem će se prezentovati priča o Kladovskom transportu, ali i značajnim jevrejskim porodicama koje su učestvovale u razvoju Šapca tokom prethodnih vekova. Posetioci će imati priliku da vide unutrašnjost zgrade koja će prerasti u muzej, ali i da učestvuju na nekolikim radionicama.
ULSŠ će predstaviti radove likovne umetnice Mirjane Stefanović izložbom pod nazivom “Percepcija boje“.
Trg šabačkih žrtava, Građanska Inicijativa “Korak“ ““ “Gradovi pobratimi“. Pobratimstvo je lep način da se upoznamo i povežemo sa drugim kulturnim sredinama, solidarni u sličnostima, tolerantni prema razlikama, a Šabac ima pobratime na sve četiri strane sveta.





Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa