12. maj 2016.12. maj 2016.
REČENICA DVE O ZDRAVOJ ISHRANI

PROLEĆNI MENI

Početkom proleća potrebno nam je i više energije, a savladavanje prolećnog umora će biti lakše uz pravilnu ishranu. Dakle, proleće je odličan period za planiranje zdravog načina ishrane
Neka hrana koja se jede u toku zime treba da ostane a neku je potrebno uvestu i prolećnim mesecima. Hranu treba kuvati kratko, tako se provodi manje vremena u pripremanju a istovremeno se više čuvaju hranljivi sastojci.
Napravite sopstveni plan ishrane u proleće
Šta god da se jede, poželjno je izbegavati rafiniranu i prerađenu hranu, posebno beli šećer masne vrste mesa itd“¦
Najvažnije je da u proleće obogatimo ishranu sa što više svežeg voća i povrća, naročito zeleniša. Koristićemo sveže ubrane kupusnace/kupus, kelj, kelj pupčar, plod i listovi kelerabe, list karfiola, brokoli, prokelj, raštan. Postoje i takozvane zimske salate, kao sto je endivija, rukola.
U ovom periodu treba u ishranu uključiti mladi crni i beli luk, birajući primerke sa mladim, zelenim perima. U tim izdancima nalazi se pravo bogatstvo minerala, vitamina i enzima. Kada kupujete celer i peršun, kupujte zajedno list i koren, jer će te na taj način bolje sačuvati njihov kvalitet i duže će ostati sveži.
Ako niste probali bilo koju vrstu žitarica za doručak, proleće je najbolje vreme da to učinite. Odličan prolećni doručak može biti ječam kaša sa suvim kajsijama. Bićete iznenađeni koliko je dobar ukus.
Zamenite veoma dugo kuvanje sa kratkim. Najbolji antioksidansi su iz zelenog povrća i treba ga jesti svaki dan, ako je to moguće.
Uključiti i mahunarke u svakodnevnu ishranu . Ječam je žitarica odlična za konzumiranje u proleće i lako se može kombinovati sa pirinčem od celog zrna žitarica.
Pokušajte da jedete supu onoliko često koliko možete, čak i ako niste skloni, jer je to zdravo. Prolećne supe su lakše, one treba da sadrže manje masnoća a više povrća.
Salate sa sirom ili tunjevinom uz nekoliko kapi maslinovog ulja su dobar izbor u dane proleća.
Priredila nutricionista Ana Pop&

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa