12. maj 2016.12. maj 2016.
SAVETI ZA VEŽBANjE

TRBUŠNjACI

Klasični trbušnjaci: stopala fiksirate (ispod stabilnog komada nameštaja ili potražite pomagača), lezite na pod i podižite gornji deo tela, sa rukama iza glave. Ovakva vežba oko 80% forsira gornje i 20% donje trbušnjake. Tempo je veoma bitan, dakle: 5 do gore, 5 do dole. Za dodatni efekat, možete se zadržati na uglu od oko 45 stepeni barem do 3. Ako ne koristite pomagača ili fiksiranje stopala, odnos aktiviranja gornji :donji prelazi u 70:30%.
Vežbe za gornje trbušnjake se svode na izolovanje donjih, tako što se noge saviju u kolenima i kukovima. Dakle, u ležećem stavu, noge se saviju i oslone stopalima na pod, blago raširene ili se listovima oslone na odgovarajuću uzdignutu podlogu (stolicu, fotelju), pa se gornji deo podiže, kao kod klasičnih trbušnjaka.
Vežbe za bočne trbušnjake koriste osnovni položaj vežbi za gornje i klasičnih trbušnjaka, samo što se naizmenično desna strana tela podiže dijagonalno ka levoj nozi, pa obratno.
Vežbe za donje trbušnjake podrazumevaju da gornji deo tela ostaje fiksiran (na tlu u ležećem položaju ili na ivici stolice), a noge se podižu na gore. U početku, možete savijati koge u kolenima dok ih podižete, a kako gradite snagu, pređite na podizanje ispravljenih nogu. Jedna veoma korisna vežba za koju vam treba partner je sledeća: lezite na pod, neka vas partner opkorači preko glave (tako da osa njegovog trupa bude u nivou vaše glave). Podignite spojene noge pod pravim uglom u odnosu na podlogu i uhvatite se rukama za članke partnera. Partner treba da odguruje vaše noge (na napred i u stranu), a vi da se trudite da vam noge ni u jednom trenutku ne padnu na pod i da ih što brže vratite. U ležećem stavu možete nogama u vazduhu opisivati krugove, pisati brojeve - tako će vam vežbanje biti zanimljivije.
Trening centar H2O

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa