12. maj 2016.12. maj 2016.
MASAŽA

VIŠESTRUKA KORIST

Terapija masažom je jedna od najstarijih metoda lečenja , smatra se da se koristi već 5.000 godina. Koreni masaže potiču još iz drevne kineske kulture, koja je pre 4.700 godina koristila masažu za ublažavanje bola nastalog od teškog fizičkog posla.
U zapadnoj medicini najpoznatija je švedska tehnika masaže. Prvi put je primenjena u 19. veku. Švedski terapeuti su preuzeli tehnike tradicionalne Kine, Indije, Egipta, Grčke i Rima i prilagodili je potrebama savremenog čoveka. Masaža ne može da izleči sve bolesti, ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka.
Eliminacija stresa
Smanjenje stresa je jedan od prvih dobrobiti koja pada na pamet svima kada pomisle na masažu. Oslobađanje od stresa jeste ključ zdravog života, pa je samim tim masaža jedan od nezaobilaznih načina zdravog življenja. Masaža je najbolji način da se pripremite za dug i srećan život.
Popravlja držanje tela
Bol u leđima i vratu vrlo često je uzrok lošeg držanja tela. Relaksaciona masaža, pa i terapeutska masaža bolnih stanja leđa i vrata pomaže pravilnom držanju tela. Pored trenutnog poboljšanja, masaža leđa i vrata, pa i celog tela, poboljšava tonus mišića i trajno popravlja držanje tela koje je odraz zdravlja kod svakog čoveka.
Ubrzava cirkulaciju
Dugoročni efekti masaže ne ograničavaju se samo na njeno dejstvo na kožu i mišiće. Važan pozitivan efekat masaže je ubrzavanje cirkulacije i njega najbrže mogu uočiti osobe koje imaju izražene manifestacije usporene cirkulacije, kao što su: zadržavanje tečnosti u ekstremitetima, hladne ruke i stopala, bol i neprijatnost u rukama i nogama. Masaža poboljšava cirkulaciju krvi mehaničkim stimulanskom krvnih sudova i smatra se izuzetno važnom za osobe koje imaju probleme sa cirkulacijom.
Smanjuje krvni pritisak
Jedan od načina da prirodnim putem smanjite krvni pritisak je masaža. Dugoročne medicinske studije su pokazale da relaksaciona masaža smanjuje i sistolni i dijastolni krvni pritisak. Masaža smanjuje hormon stresa, kortizola, što značajno utiče na smanjenje krvnog pritiska.
Smanjuje glavobolje
Redovna masaža pomaže telu da održi optimalan nivo opuštenosti i da se oslobodi stresa, pa se samim tim i smanjuju šanse od napada migrene i tenzionih glavobolja. U slučajevima prisutne glavobolje, masaža vrata, glave i ramena može znatno doprineti ublažavanju bola i nelagodnosti.
Jača imuni sistem
Kliničke studije su pokazale da redovna masaža ne samo što oslobađa telo od stresa i na taj način sprečava pad imuniteta, već i poboljšava sveukupni rad imunološkog sistema, pre svega povećanim lučenjem serotonina, a zatim i povećanjem broja ćelija koje su prva linija odbrane u imunološkom sistemu.
Poboljšava rehabilitaciju posle povreda koštanog i mišićnog tkiva
Masaža ima važnu ulogu kao dodatak standardnim procedurama koje se koriste posle povreda koštanog i mišićnog tkiva. Masažom se, zahvaljujući povećavanju cirkulacije do mesta povred, e povećava dotok kiseonika i hranljivih materija do oštećenog tkiva, pa samim tim mesto povrede brže zaceljuje i rehabilitacija je uspešnija.
Med Spa Centar H2O

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa