23. septembar 2010.23. sep 2010.
RUSKI SLIKARI U VARNI

OČARANI SRPSKIM PEJZAŽOM I GOSTOPRIMSTVOM

Savez slikara Rusije ima dve hiljade profesionalnih slikara koji su podeljeni u sto šest odeljenja. U Ivanovskom odeljenju ima sto deset profesionalnih slikara raznog uzrasta i to od dvadeset do devedeset četiri godine, kaže Galina Voronova, predsednica Udruženja slikara Rusije
Krenuli smo u selo Varna. Dan sunčan, s ponekim oblačkom. U kolima pomalo sparno. Šabačke ulice, posle čivijaških dana, odahnule su ali samo za trenutak.
Krećemo se regionalnim putem od Šapca prema Krupnju. Za desetak minuta prolazimo Jevremovac i stižemo u Varnu. Na desetom smo kilometru od Šapca, pedesetom od Bijeljine, osamdeset petom od Novog Sada i stotom od Beograda. Mnogo kilometraže za početak, zar ne? Pomalo zvučimo kao turistički vodič. U ljudskoj prirodi je da sve meri i odmeri.
Skrećemo desno sa regionalnog puta, stižemo do centra sela, a onda prvo skretanje desno. Za samo minut asfaltnim lokalnim putem, dolazimo do kamene ćuprije, ali ne one na Drini, gde se željeno mesto ukazuje pred nama ““ vila „Albedo“. Termin „albedo“ izveden od latinske reči „albus“ što znači beo. Vrzma se negde po glavi. I zaista, pred nama, na uzvišenju, među zelenilom, pomaljaju se beli zidovi vile. Upravo to, u indirektnom smislu, znači reč albedo ““ pomaljanje, svitanje, svetlost, nov početak, duhovni preporod.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa