12. maj 2016.12. maj 2016.
LITERARNI I LIKOVNI RADOVI UČENIKA U KOCELjEVI POVODOM OBELEŽAVANjA NEDELjE ZDRAVLjA USTA I ZUBA

OSMEHNI SE ZDRAVO

Nedelja zdravlja usta i zuba se tradicionalno svake godine obeležava u trećoj nedelji maja meseca. Ove godine se održava od 17. do 23.maja pod sloganom “Osmehni se zdravo“, a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ sa mrežom institucija i Stomatološki fakultet.
U okviru kampanje čiji je cilj informisanje, sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja usta i zuba populacije, a posebno dece i omladine, po tri literarna i likovna rada koceljevačkih osnovaca u kategoriji učenika nižih razreda konkurisaće za najbolje radove na republičkom nivou.
U svetu od 60-90 odsto školske dece i gotovo sto odsto odraslih ima zubni kvar. Trećina stanovništva na planeti starosti od 65-74 godine nema ni jedan svoj zub, dok su oboljenja potpunog aparata zuba koja mogu dovesti do gubitka prisutna kod gotovo petine svetske populacije starosti od 34-44 godine.
Prema poslednjim istraživanjima od 16-40 procenata dece od 6-12 godina su imala neku traumu zuba. Poražavajući su podaci koji tvrde da samo 8,3 odsto stanovnika Srbije starosti od 25 godina i više ima sve svoje zube.
- Neke zaštite treba sprovoditi tokom čitavog života, počevši i pre nicanja zuba, tj. tokom trudnoće. Značajno ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i deca školskog i predškolskog uzrasta. Kod njih se mogu sprovoditi skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba. U tom uzrastu se mnogo toga nauči o oralnom zdravlju i navike o higijeni se usvajaju - rekla je dr Slavka Dokić, specijalista opšte stomatologije Doma zdravlja u Koceljevi.
Ona je podsetila da su opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja održavanje adekvatne higijene i redovno pranje zuba ujutru i uveče, kao i posle svakog obroka i korišćenje konca za zube, smanjenje unosa šećera, korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i bezbedna fizička okruženja.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa