12. maj 2016.12. maj 2016.
UČENICI EKONOMSKO-TRGOVINSKE ŠKOLE USPEŠNI NA DRŽAVNIM TAKMIČENjIMA

ZNANjE I UMEĆE

Bojan Nešić, državni prvak iz matematike i istorije, ekipa matematičara treća, Velimir Šubašić, vicešampion iz istorije u kategoriji gimnazijalaca, rukometaši treći
Nakon ostvarenih rezultata na takmičenjima iz stručnih predmeta učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Šapcu u proteklom periodu postigli su zavidan uspeh iz opšte-obrazovnih predmeta. Na Državnom takmičenju iz matematike u Beogradu Bojan Nešić, učenik III1, obrazovnog profila ekonomski tehničar, osvojio je prvo mesto i to sa maksimalnih sto bodova.
- Pripreme su bile višemesečne ali kažem da su to i višegodišnje pripreme s obzirom da odavno idem na takmičenja. Veoma sam zadovoljan uspesima. Konkurencija je bila veoma jaka jer sve su to učenici koji dolaze godinama na takmičenje ““ istakao je Bojan.
Zahvaljujući Bojanovom uspehu ali i doprinosu ostalih učenika Jovana Cvijića, Ane Lazić i Kristine Marković, ekipa matematičara Ekonomske škole zauzela je treće mesto. Kako su svi istakli, pored priprema, pomoć profesora i njihova podrška su više nego bitni.
- U poslednje vreme imamo dosta zainteresovanih učenika za takmičenje. Ovog puta pohvalio bih celu ekipu matematičara koja je dala svoj doprinos. Naravno, na čelu sa Bojanom koji je osvojio sto bodova i prvo mesto. Kuriozitet je to što je drugoplasirani imao šezdeset devet bodova. Velika razlika. Takmičenje je obavljeno u Beogradu, Prvoj ekonomskoj školi. U konkurenciji je bilo sto pedeset učenika iz pedeset četiri škole što je do sada jedan od najvećih brojeva učenika u takmičenju. Svi ti učenici savladali su osnovnoškolsko gradivo izuzetno dobro, a na pripremama akcenat je bio na nestandardnim zadacima koji se pojavljuju na takmičenjima. Oni su se i tu snašli dosta dobro i osvojili smo treće mesto. Postoje neka mišljenja i istraživanja da bi nadareni učenici trebali negde pri kraju trećeg razreda srednje škole da prevaziđu svoje profesore jer imaju mnogo više mogućnosti za rešavanje apstraktnih problema, za generalizovanje i rešavanje težih zadataka. Mogu da kažem da se to već možda nazire kod Bojana ““ rekao je Zoran Adamović, prof. matematike.
Istorijsko zlato i srebro
Isti uspeh Bojan je ponovio i na Državnom takmičenju iz istorije u kategoriji stručnih škola u Novom Pazaru. I ovoga putam bio je maksimaln broj bodova.
- Imao sam veliku želju da osvojim prvo mesto iz matematike i istorije na Državnom takmičenju. Teško je pripremati se paralelno za dva takmičenja ali mislim da učenici treba da se bave različitim naukama, da budu svestrani. Npr. matematika podstiče logičko i kombinatoričko razmišljanje. Takođe godine iz istorije i način na koji ih učimo mogu da nam pomognu u drugim predmetima. Da bismo ostvarili uspeh u jednom predmetu moramo da razumemo i ostale oblasti ““ uveren je Bojan.
Na istom takmičenju, ali u kategoriji gimnazijalaca, godinu dana mlađi Velimir Šubašić, učenik II5, smera pravni tehničar, osvojio je drugo mesto.
- Utisci su dobri. Nova sredina, kultura i religija. Konkurencija je bila dosta jaka, a test dosta težak. Pripremao sam se oko pet, šest meseci. Jedino je problem što smo morali da učimo iz više knjiga različitih izdavača. Tako se desi da na pitanje iz jedne knjige damo odgovor iz druge knjige pa se ne poklopi po ključu. Ali i to se rešavalo. Istorija je potrebna, posebno pravnim smerovima. Čak i na fakultetu je ima u prvoj godini. To je ipak opšte-obrazovni predmet ““ istakao je Velimir.
Zadovoljan postignutim bio je i prof. istorije Ćiro Memedović.
- Mi kao stručna škola ostvarili smo jedan zavidan plasman u Novom Pazaru osvojivši prvo mesto u kategoriji stručnih škola i drugo mesto u kategoriji gimnazija. Moja dva učenika koji su ostvarili značajne rezultate morali su proći prvo školsko, potom opštinsko, okružno da bi se plasirali na republičko takmičenje. Bojan i Velimir su pokazali najbolje rezultate. Sa njima raditi bilo je jedno pravo zadovoljstvo iako je bilo problema, nesuglasica, i nezadovoljstva i sa jedne i sa druge strane, sukoba mišljenja. To je svakako normalno jer u pitanju su četiri udžbenika za gimnazije gde su podaci različitiji. Ja iznesem jedne, Velimir druge, tako da smo često puta morali da usaglašavamo stavove. Verujte to je nekih hiljadu strana koje je Velimir morao naučiti da bi došao do drugog mesta gde mu je šampionsko mesto izmaklo samo za jedan bod ili za jedan netačan odgovor.
Bronzani rukometaši
Iako do poslednjeg momenta nisu bili sigurni da će učestvovati na Školskoj olimpijadi u Vranju rukometna ekipa Ekonomsko-trgovinske škole osvojila je treće mesto. Filip Aćimović, Rastko Jokić, Dušan Mićić, Mihailo Maksimović, Vuk Jovanović, Aleksa Avrić, Nikola Lazarević, Stefan Bojičić, Ognjen Jovanović, Milan Šimić, Uroš Todorović, Branislav Grujičić i Andrija Veličković uz savete trenera Aleksandre Damjanović Obrenović uspeli su da nadvladaju i ekipe Sportske gimnazije i Novog Sada.
- Tokom takmičenja uspeli smo da izbacimo Sportsku gimnaziju i Novi Sad koji je izuzetno jak. U finalu nisu bile tako jake ekipe ali sve je to sport. I „Bajernu“ se desi da izgubi od „Atletika“. Svi učenici koji su predstavljali Ekonomsku školu treniraju zajedno i u „Metaloplastici“. To je bila velika prednost u odnosu na ostale škole koje su npr. skupljene iz više rukometnih klubova. Mi treniramo zajedno pet, šest godina i više i onda je to velika prednost u odnosu na ostale škole ““ rekao je Filip Aćimović.
PONOSNI NA UČENIKE
Ponos postignutim nije krio ni direktor Velimir Kuzmanović.
- Zaista možemo da budemo ponosni na generaciju Ekonomsko škole u ovoj školskoj godini posebno kada su u pitanju republička takmičenja. Verujem da smo sa ovakvim rezultatima koje smo ostavrili ne samo iz stručnih predmeta nego i iz opšte-obrazovnih predmeta došla u sam vrh i potvrdili mesto koje smo imali ranije, a to je da se uvek na kraju nađemo među tri, četiri najbolje ekonomske škole u Srbiji. Ovo su zaista retko dobri rezultati za našu školu. Mi se zaista ponosimo našim učenicima i kolegama mentorima, profesorima koji su jako mnogo vremena radili sa njima. Mislim da smo po kvalitetnom radu kolega i po rezultatima sa takmičenja već prepoznatljivi u Šapcu.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa