12. maj 2016.12. maj 2016.
INTERVJU: BRANISLAV TRIFUNOVIĆ, GLUMAC

NORMALNO IM JE SVE ŠTO NIJE NORMALNO

Okruženje u kom smo prinuđeni da stvaramo isceđeno je i iscrpljeno raznoraznim politikama koje zaslužuju snažan odgovor i reakciju koja se mora čuti, inače ćemo dospeti u situaciju da nećemo više smeti ni da govorimo. Kada govoriš o kupovini diploma, čak i zagriženi ljubitelji šefa države malo sležu ramenima. Bezumlje toliko moćno da mu ni kultura ne može ništa
Branislav Trifunović je jedan od naših najaktivnijih glumaca. Čovek koji ima petlju da radi ono što voli, da kaže ono što misli, čovek koji neće da pravi trule kompromise. Svestan činjenice da pripada ogromnoj manjini u svojoj zemlji, bori se da dopre do svakoga kome bi njegova reč nešto značila.
Zašto sve predstave u kojima glumite imaju sažnu društvenu poruku i retko koga mogu da ostave ravnodušnim?
- Verovatno odgovor leži u tome da želim da govorim o vremenu u kom živim. Mislim da je okruženje u kom smo prinuđeni da stvaramo isceđeno i iscrpljeno raznoraznim politikama koje zaslužuju snažan odgovor i reakciju koja se mora čuti inače ćemo dospeti u situaciju da nećemo više smeti ni da govorimo, mada mi se čini da smo odavno u tome.
Da li postoji šablon po kojem birate te uloge?
- Ne postoji šablon, postoje teme koje me zanimaju, postoje reditelji koje volim ili koje bih mogao da zavolim, i postoje glumci sa kojima bih želeo uvek da radim.
Imali smo prilike da u Šapcu gledamo predstavu „Doktor Nušić“. Videli smo i zbog čega je izazvala toliku pažnju. Ali, ta predstava ne može da se igra u jednom pozorištu u kojem je nastala - Kruševačkom. A, i Vi ne možete da igrate u gradu u kojem ste rođeni - Kruševcu?
- Na premijeri smo već imali reakcije raznoraznih savetnika predsednika države koji su imali ukazanje istog na sceni pozorišta, iako se nigde jasno ne pokazuje. Valjda kad govoriš o kupovini diploma, čak i zagriženi ljubitelji šefa države malo sležu ramenima. Zatim je određeni keramičar u odelu ministra zahtevao da se Kokan Mladenović i ja odstranimo iz pozorišta dok je on tu, inače će pozorište imati problem..iako nikad nije ni ušao u njega, nažalost. Ali, to samo govori od koga tj. od čega je ova vlast sastavljena.
Za mnogo u Srbiji Vi i Kokan Mladenović ste svetlo na kraju tunela. Može li se kulturom pobediti bezumlje?
- Mislim da je tunel predug, pa valjda želja da živimo u nekom boljem društvu, pametnijem i pravednijem“¦ Ne vidim ništa drugo sem toga. Moralo bi da sa kulturom pobedimo, ali je bezumlje toliko moćno da mu ni kultura ne može ništa.
Uskoro gostujete sa „Julijem Cezarom“ u Šapcu. Kako gledate na to da Šabac iz svog budžeta izdvaja sedam posto za kulturu, a da su se, na primer, lokalni političari iz SNS bunili protiv toga?
- I to je nešto što govori o tim političarima. Kada su tokom Drugog svetskog rata Čerčilu ponudili smanjenje budžeta za kulturu zarad povećanja vojnog, on im je odgovorio: “a, za šta se onda borimo“. Ti kojima smeta toliki budžet za kulturu verovatno bi više uživali u krojenju vojnog budžeta. Ja bih radije da ne mislim o njemu, o tom vojnom budžetu.
Kao neko ko je veoma društveno aktivan, kako komanterišete izborne rezultate i celu gužvu u vezi sa objavljivanjem konačnog izbornog skora?
- Čini mi se da sa tolikim brojem nepravilnosti pre i za vreme izbora jedino moguće rešenje bilo je da se ponove i da se obezbedi uslov za normalno održavanje istih. Ovako je ceo proces doveden u pitanje, ali to ovima na vlasti ne smeta kao što im ne smeta ni to što je 30 ljudi pod fantomkama srušilo ulicu u centru grada. Valjda im je normalno sve što nije normalno.
Vi niste imali problema da se javno izjasnite i da podržite DS na izborima. Da li je to bila laka ili teška odluka?
- U tom trenutku vrlo laka, jer mi se učinilo da su izbori i raspisani da bi i takva opcija bila eliminisana. Puno puta sam bio razočaran od te iste stranke, ali mi to ne daje za pravo da dozvolim da nestane nešto što je iole građansko na ovoj političkoj sceni. Mislim da smo svi koji smo to potpisali u stvari dali kredit DS da se preformuliše i očisti. I, nadam se da će se to i desiti.
UŽIVAMO ZBOG PUBLIKE
Sve češće imate zajedničke projekte sa bratom Sergejem. Videćemo vas zajedno u „Cezaru“, a u bioskopima je i Vaš prvi zajednički film ““ Burek. Ko se lepše oseća u tim projektima?
- Nadam se da se publika najlepše oseća. To što radimo, radimo zbog gledalaca. Mada, iskreno, i i mi baš uživamo.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa