12. maj 2016.12. maj 2016.
NOVI RAZLOZI ZA ŠABAČKU GRADSKU BAŠTU

ZAŠTO BILjKE VOLE DRUGARE

Neformalna grupa koja vodi projekat Šabačke gradske Bašte ostvarila je veliki uspeh dobijanjem sredstava od „Trag,, Fondacije na konkursu „Aktivne zajednice,, za projekat „Zdrava hrana svakog dana,,. Iznos koji će tokom godine biti uložen u infrastrukturu bašte , edukativne radionice za osnovce i građane koji su okrenuti ka baštovanstvu iznosi 317. 000 dinara. Biće organizovano osam edukativnih radionica “Zašto biljke vole drugare iz škole“ sa polaznicima iz šabačkih osnovnih škola a akademskih radionica devet i to: plodored, kompostiranje, glistenjak, organska zaštita i prehrana bilja, permakultura i gradsko baštovanstvo.
Tokom trajanja celog projekta biće odvijana aktivnost pod nazivom „Ceger solidarnosti,, sa idejom da razvija i potencira na solidarnosti samih korisnika bašte koji bi dva puta mesečno deo svog povrća poklanjali porodicama ispod granice siromaštva a u saradnji sa Centrom za socijalni rad Šabac. Ovim projektom će biti i pokrenuta inovativna ogledna organska bašta po uzoru na socijalno odgovorna preduzeća. Trag fondacija podržala je projekte 12 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa iz Srbije, u ukupnom iznosu od 2,791,522.00 dinara.
Kao krovna organizacija za realizaciju celog projekta u Šapcu je Udruženje Svetlost čija je predsednica Gordana Mandić Radosavljević i potpisala ugovor sa predstavnicima „Trag,, fondacije u Beogradu. Ona nam govori da je Udruženje Svetlost prepoznalo potrebu zajednice koju predstavlja neformalna grupa baštovana i od prvog dana im pružila kako logističku tako i savetodavnu pomoć.
Mandić Radosavljević navodi da je i samo Udruženje Svetlost prošle godine u septembru koristilo baštu kao edukativni poligon za realizaciju radionice gradskog baštovanstva tokom međunarodnog projekta „Razvijanje kompetencija mladih,, kada je postavljen model plastenika, spiralni začinski vrt te su donirani osnovni alati za rad u iznosu od 40.000 dinara. Takođe navodi i da je bašta jedan od najboljih promotivnih proizvoda za grad u poslednje dve godine jer je Šabačka gradska Bašta i dalje jedina u republici Srbiji koja je osnovana na javnoj gradskoj površini. Ideja bašte je podupreta edukacijom, aktivizmom, idejom održivog razvoja i inkluzijom.
Bašta se prostire na površini od jednog hektara i trenutno je u njoj aktivno negde oko četrdesetak korisnika. Ovo je druga godina njenog trajanja a sledeće se navršava poslednja godina ugovora između Šabačke gradske Bašte i Grada Šapca. Možemo pretpostaviti da obzirom da bašta sem što promoviše naš grad ona i donosi finansijska sredstva koja ostaju u našoj zajednici te je za očekivati da Grad Šabac produži ugovor o korišćenju.
Branislav Vasić koordinator i jedan od početnih inicijatora nam govori da i dalje ima slobodnih parcela površine pola ara za zainteresovane šapčane koji bi se oprobali u baštovanstvu uz jedinu obavezu da se korisnik pridržava organskih načela proizvodnje. To jest da ne koristi ikakve hemijske preparate tokom uzgoja i da se solidarno odaziva akcijama uređenja zajedničkog prostora. Dosada su nas kontaktirale mnoge grupe iz Srbije sa pitanjem da li možemo i njima da pomognemo pri osnivanju ovakvog koncepta u njihovoj sredini jer spadamo u pionire gradskog baštovanstva. Napravili mrežu udruženja i grupa iz Srbije i regiona ( Bosna, Hrvatska, Crna Gora ) koje žele da se bave ovom aktivnošću govori nam Vasić.
Pored dosadašnjih malih donacija ceo koncept bašte zasniva se čistom građanskom aktivizmu gde sami korisnici rade na održavanju i opstajanju bašte.
Nama ostaje da budemo ponosni da je naš grad pokazao da je otvoren za nove inicijative te da možemo da se dičimo da je baš kod nas osnovana prva javna gradska bašta Šabačka gradska Bašta.
D.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa