12. maj 2016.12. maj 2016.
LICENCIRANA USLUGA ŠABAČKOG„KARITASA“

VEĆA PODRŠKA NAJUGROŽENIJIMA

Licenca za pružanje usluge dnevnog boravka osobama sa intelektualnim i mentalnim smetnjama dodeljena je organizaciji „Karitas Šabac“
Dnevni boravak „Sveta Sofija“ šabačkog „Karitasa“ otvorio je vrata osobama sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama. Dobar rad šabačke humanitarne organizacije propoznale su i nadležne institucije, koje su licencirale ovu uslugu. Dobijanje licence i prezentacije ervopskih rešenja u ovoj oblasti bili su povod za skup koji je šabački „Karitas“ organizovao prošlog petka.
- „Dan otvorenih vrata“ obično se organizuje za vreme obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, ali mi smo odlučili da „Dan otvorenih vrata“ treba da bude svaki dan i zbog toga želimo manifestaciju da ponovimo više puta u toku godine, da naši partneri i čitava zajednica, dođu i posete naš Dnevni boravak. Razlog zašto smo odlučili da to bude 13. maja je u tome što je 2010. godine „Karitas“ izvršio preregistraciju u skladu sa Zakonom o udruženjima građana. Ovaj datum je veoma važan za psihijatriju na svetskom nivou, jer je tog dana u Italiji donet čuveni Zakon 180, zakon koji je promovisao dr Franko Bazalja, a koji predviđa zatvaranje velikih psihijatrijskih bolnica i otvaranje usluga u zajednici koje su doprinele vraćanju samopoštovanja i dostojanstva u život ovih ljudi, rekao je direktor „Karitas“ Miroljub Nikolić.
Stepen razvoja svakog društva meri se prema pruženoj pomoći onima kojima je ona neophodna, istakao je zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović.
- Grad Šabac pomaže socijalno ugrožene i posvećen je proširenju palete usluga i socijalne zaštite koje se sprovode posredstvom Centra za socijalni rad i mnogih nevladinih organizacija među kojima se „Karitas“ svakako ističe. Šabac je dao dobar model socijalno- zdravstvene zaštite u kojem „Karitas“ ima jako važnu ulogu, istakao je Kostadinović.
„Karitas Šabac“ jedina je nevladina organizacija u Srbiji koja je dobila licencu za uslugu dnevnog boravka za osobe sa intelektualnim i mentalnim smetnjama“
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa