19. maj 2016.19. maj 2016.
TRINAESTA NOĆ MUZEJA

OTVORI OČI U NOĆI

Trinaesta „Noć muzeja“ pod nazivom „Otvori oči u noći“, održana je protekle subote u više od 40 gradova i mesta širom Srbije sa oko 250 događaja. U Šapcu, na 16 lokacija u programu su učestvovale ustanove kulture, škole, udruženja i pojedinci.
Narodni muzej u Šapcu postavio je izložbu pod nazivom „Otkriće vatre“, koju je pripremila arheolog Gordana Ković.
U Biblioteci šabačkoj je, povodom 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u naš grad, postavljena izložba „Biblioteka u Biblioteci“, koja je dočarala biblioteku iz doba gospodara Jevrema.
Građanska inicijativa „Korak“ je, kroz dokumenta i fotografije, podsetila sugrađane na gradove pobratime koje Šabac ima na sve četiri strane sveta.
KUD “Abrašević“ je izložbom posvećenoj Anki Obrenović Konstantinović uzeo učešće u obeležavanju 200 godina od dolaska gospodara Jevrema u Šabac, a improvizacijom kultne kafane “Miramare“, dočarao negdašnji duh našeg grada.
Međuopštinski istorijski arhiv postavio je izložbu „Pečat ““ kruna dokumenata“, na kojoj su predstavljeni pečati znamenitih ličnosti i državnih organa, ustanova i organizacija iz 18. i 19. veka, koji se nalaze na dokumentima koje baštini Arhiv.
Simbolično, uz sveće, posle dužeg vremena je oživela je Šabačka sinagoga, u kojoj su posetioci imali priliku da vide pripreme i projekat za budući Muzej šabačkih Jevreja.
U bašti Kulturnog centra, vajar Saša Stamenković je zanimljivom instalacijom „Pokret uma“ vizuelno dočarao kretanje unutar ljudskog uma, koje izaziva promenu u nama i svetu oko nas. Instalacija poručuje da smo svi deo jedne velike celine i imamo odgovornost za sve što se dešava oko nas. Zbog toga je neophodna disciplina uma. Priređena su i dva koncerta ““ posle ženske vokalne grupe „Šapčanke“, nastupao je bend “Subnjay“.
Prva narodna apoteka, kao najreprezentativniji farmaceutski objekat u Šapcu, predstavila je stalnu postavku instrumenata i posuda za izradu lekova i kozmetičkih preparata, kojom je sugrađanima približila izgled apoteke sa početka prošlog veka.
Učenici svih smerova ŠPU pripremili su izložbu pod nazivom „Luča“, koja je inspirisana likom i delom genijalnog Nikole Tesle, a povodom jubileja - 160 godina od njegovog rođenja.
U Domu vojske, neformalna umetnička grupa “Kombinart“ je, na specijalno dizajniranim panoima, prezentovala plakete edž YU i fotografije zaboravljenih spomenika stare Jugoslavije. Razglednice kreirane u istom duhu, posetioci izložbe su dobili na poklon.
U manifestaciji „Noć muzeja“, čiji je cilj decentralizacija kulture, učestvovao je Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla, ULSŠ, Šabačka gimnazija i osnovne škole „Vuk Karadžić“, „Jevrem Obrenović“ i „Janko Veselinović“.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa