19. maj 2016.19. maj 2016.
ČAROLIJE RIBOLOVAČKIH TAJNI DRAGOSLAVA DRAGANA MIĆIĆA

RIBOLOVAC = PECAROŠ

Knjiga „Ribolovac = pecaroš“ Dragoslava Dragana Mićića, novinara-publiciste, u izdanju Društva za negovanje sportskih tradicija iz Beograda, predata je ovih dana iz Štamparije „Čivija print“ iz Šapca na čitanje početnicima ali i opsenarima ribolova
Priručnik je, obimom od 152 strane i formatom A5, pogodan za čitanje i prelistavanje u trenucima opuštanja, u biblioteci, kod kuće ili u prirodi pokraj reke, jezera, kanala, šljunkare.
Tekst je propraćen ilustracijama, crtežima i skicama. Prožet saznanjima o ribolovu od vremena kada je ulov ribe bio, verovatno, prvobitno čovekovo zanimanje radi prehrane i opstanka. Otada, a i sada, važi izreka: „Ako želiš čoveka da nahraniš za jedan dan, daj mu ribu, ako ga želiš da nahraniš za ceo život, nauči ga da lovi ribu“. Pa, ne čudi što prve ribolovačke korake deca naprave zahvaljujući roditeljima ili najbližnjima. Do poznih godina ostaju im zahvalna za otkrivenu lepotu i zabavu u traganju i shvatanju okruženja, usklađeno sa ličnim i fizičkim mogućnostima i željama.
Ovim izdanjem su, takođe, prikazane vrste i specifičnosti riba naših voda, sa naglaskom na to da svaka riba ima svoj meni. Nagoveštava i to kada ribe grizu, u kakvim vremenskim (ne)prilikama, u kom dobu dana i godine? Nudi odgovore i na pitanja: na kom mestu pecati i kako ga odrediti? Kako „čitati“ reku? Pecati sa obale ili iz čamca? Koju tehniku zabačaja i pecanja primeniti (plovak, dubinku, varaličanje)? Koje sisteme i kakav pribor koristiti, kako odabrati i pripremiti mamce i primamu?...
Čarolije ribolovačkih tajni privukle su Draganovu pažnju još u njegovom dečačkom dobu, kada je na Kamičku pecao štapom od leske, koncem za šivaću mašinu, udicom od savijene čiode, plovkom od pačijeg ili guščijeg pera. Sada su pribori dostupniji, kvalitetniji i jeftiniji nego ikada. Ovoj razbibrizi se vratio odlaskom u penziju, ali i iz zdravstvenih razloga.
Osim toga, ribolov je i izazov. Mnogo toga svako mora da otkrije sam, da objedini brojne discipline, da bude zaštitnik čovekove okoline, poznavalac biljnog i životinjskog sveta u vodama, pretraživač korita, da upozna ribu, njene tajne i ćudi i, iznad svega, da je poštovalac srodnika po štapu i svih koji uživaju u prirodnim blagodetima.
Ribolovom se, posredno ili neposredno, prema popisima ribolovačkih društava, bavi u svetu oko dvesta pedeset miliona ljudi. Sa neupisanima i preko milijarde, što je više nego svih ostalih sportista zajedno na Plavoj planeti. Ovom publikacijom, štampanom u 1.000 primeraka, nadamo se da će ih biti i više. Verovatno i stoga što će poslušati mudrace od iskona: „Bog pecarošima ne računa dane provedene pokraj vode ili na vodi“. Ako ništa drugo, čak je i loš dan ribolova ugodniji od dobrog dana u zatvorenom prostoru. Čim se ulovi jedna riba, misli se na sledeću. I uvek je drugačija priča sa svakog pecanja.
Ljubiša Đukić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa