19. maj 2016.19. maj 2016.

Tetka Kajin S.O.S.

Tetka Kajo,
Moj problem je u tome što nemam samopouzdanja. Uvek mi se čini da nemam svoj stav, da nemam svoju ličnost, jer radim ono što drugi hoće. Na primer, kupim nešto od garderobe što sam dugo želela i sva sam srećna. Onda dođem u školu i komentari drugarica budu bez veze, kažu mi nešto što mi ne prija, i ja tu stvar više ne oblačim! Ako kažem nešto što se drugima ne sviđa, pa mi se smeju ili me zezaju, ja posle toga ceo dan ćutim. Kako da nađem samopouzdanje?
Tea
Draga Tea,
Prvo da ti kažem, nikako nisi usamljena u tvojoj potrazi za samopouzdanjem. Mnogo tvojih vršnjaka i ne mali broj odraslih brine sličnu brigu. Kao da se zaglavimo između sebe i drugih, pa ne znamo šta nam je važnije: da se sviđamo sebi ili da se sviđamo drugima. Znaš, niko se nije rodio samopouzdan i niko nema neku određenu količinu samopouzdanja celog života, svi na tome treba dobro da radimo.
Za početak, zagledaj se u osobe koje poznaješ a doživljavaš ih kao sigurne u sebe. Šta oni tačno rade, pa ti deluju samopouzdano? Kako stoje, sede, hodaju? Kako postavljaju pitanja? Šta tačno rade kada ih neko zeza? Šta tačno rade kada se neko ne slaže sa njihovim mišljenjem? Pažljivo ih posmatraj, a ako su ti to bliski ljudi, slobodno ih i pitaj kako se osećaju i o čemu razmišljaju kad se nađu u tim „nezgodnim“ situacijama. Što više budeš posmatrala, biće ti jasnije šta i sama treba da radiš. Zatim, bez ustručavanja, kad si sama u sobi, glumataj! Stani pred ogledalo, zamisli neku od situacija u kojoj bi ti inače bilo neprijatno, pa pokušaj da odglumiš kako bi na tu situaciju reagovala osoba-model. Na početku će ti biti malo smešno, ali veruj mi, pomaže!
Ima još jedna zgodna vežba za treniranje samopouzdanja. Zapitaj sebe: kako bih se ja ponašala da imam samopouzdanja? Šta bih radila (kako bih stajala, gde bih držala ruke...)? Šta bih pričala? Kako bih pričala (glasno, tiho, brzo, polako...)? Što više detalja promisliš, to bolje. A onda... Onda to i radi! Prvi i drugi put ćeš možda imati osećaj da glumiš, ali ako to budeš često ponavljala, taj osećaj će nestati, to ćeš jednostavno ““ biti ti!
Tetka Kaja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa