23. septembar 2010.23. sep 2010.
DRŽAVA REŠILA DA SE OBRAČUNA SA POSLODAVCIMA KOJI NE UPLAĆUJU DOPRINOSE

IMAĆE POSLA I SUD

Ni posle produženog roka od pet meseci, mnogi poslodavci nisu podneli dokaz o uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. U Filijali Fonda PIO u Šapcu dokazi podneti samo za 14.855 radnika, a zaposlenih je skoro tri puta više
Neuplaćivanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje uobičajena je pojava u Srbiji. Mnogi radnici tek kada steknu uslov za penziju, saznaju da to pravo ne mogu ostvariti, jer im poslodavci nisu uplaćivali doprinose.
- Znam pouzdano da mi poslodavac ne uplaćuje ni penzijsko ni zdravstveno osiguranje. Pa ja sam sama pristala na takve uslove, kaže Šapčanka koja nije želela da pominjemo njeno i ime poslodavca, jer bi kaže sigurno dobila otkaz.
Ovakvih radnika je na stotine u Šapcu, ali njihovo jadikovanje uglavnom se završava u krugu porodice i najbližih prijatelja. Sve iz straha da ne izgube, kakav takav, posao. Podatke o tome koji poslodavci ne uplaćuju doprinose, na lokalnom nivou je veoma teško obezbediti. Uglavnom se traži amanet republičke Poreske uprave koja je ovih dana predlogom da banke sa računa preduzeće usmere deo sredstava za doprinose kada se isplaćuju i plate, izazvala buru negodovanja među poslodavcima. Reagovala je i Unija poslodavaca Srbije optužujući državu za neuredno izmirivanje obaveza prema privredi. U Uniji ističu da razumeju državu što hoće da uvede red u plaćenje obaveza, ali bi i ta ista država tako morala da se ponaša.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa