19. maj 2016.19. maj 2016.
UČENICI OŠ „VUK KARADžIĆ“ USPEŠNI NA KNjIŽEVNOJ OLIMPIJADI

SRPSKI JEZIK IZNAD SVEGA

U Beogradu na Filološkom fakultetu u kategoriji sedmaka Marija Bursać i Vladislav Stanković pokazali svoje znanje iz srpske književnosti osvajanjem drugog i trećeg mesta
Ako se zna činjenica da je ocenjivanje na Republičkom takmičenju iz književnosti, tj. Književnoj olimpijadi, jedno od najrigoroznijih, uspeh sedmaka Marije Bursać i Vladislava Stankovića samim tim je veći. Osvajanjem drugog i trećeg mesta potvrdili su da predani rad tokom prethodnih godina nije bio uzaludan.
- Prezadovoljni smo svi i ponosni. Bilo je petsto deset takmičara iz cele Srbije. Njih dvoje su stvarno neverovatan rezultat postigli. Način ocenjivana je izuzetno surov. Malo ko to zna. Vladisavljevo treće mesto znači da je on samo napravio dve greške. Marija je napravila samo jednu grešku u dvadeset zadataka. Oni su izuzetno vredni. Rade konstantno. Tako dobar rezultat ne može da se postigne samo pripremom pred samo takmičenje. Ovo je kruna kontinuiranog rada od petog razreda do sada. To su sjajna deca. Njihova je zasluga za ovo zato što je književnost specifična. Ja njima samo mogu da dam instrukcije, da im skrenem pažnju. Da nisu radili sami kod kuće ništa od ovog ne bi bilo tako da je zasluga u potpunosti njihova - istakla je prof. srpskog jezika i književnosti Vesna Vuković.
Redovnim čitanjem i učenjem ovi sedmaci uspeli su da se izbore za svoja mesta na pobedničkom tronu.
- Posle testa nestala mi je trema. Mislim da sam to treće mesto očekivao nekako s obzirom da sam se trudio. Bio je lep osećaj jer mi se isplatio dugogodišnji rad, da znam zašto sam sve to radio i učio i da to nije uzalud. Mislim da treba da pokušaju zbog sebe i svog znanja a rezultat će sam od sebe doći - rekao je Vladislav, učenik VII2.
Za Mariju odmora nema. Narednog vikenda očekuje je Republičko takmičenje iz gramatike na koje se u kategoriji sedmaka jedina plasirala iz okruga.
- Pripremala sam se redovno. Čitala razne knjige i čitanke različitih izdavača. Nije bilo toliko teško zato što sam to već znala. Dobro sam naučila. Gradivo mi je bilo poznto. Žao mi je jedino što sam napravila tu jednu grešku jer znam da je to najverovatnije bilo u brzini, moja nepažnja. Znam da sam to verovatno znala. To je prilika da pokažem koliko znam i da li se moj rad isplatio, da li sam dovoljno radila. Od petog razreda se pripremam za gramatiku. Išla sam na različita takmičenja, osvajala nagrade i onda mi to nije toliko teško. Naravno, nastavljam i dalje da učim. Priremam se, radim testove, vežbam. Za mene je to uživanje. Volim to da radim - dodala je Marija koja je na svim takmičenjima iz književnosti i gramatike bila prva.
ZADOVOLjSTVO
Prema rečima direktora Dragoslava Pavlovića mali broj škola može se pohvaliti ovako vrednom decom koja postižu dobre rezultate koji su značajni kako za školu tako i za grad.
- Veoma smo ponosni na postignute rezultate koje su do sada naši učenici ostvarili. Smatram da će ovi učenici i sledeće školske godine ostvariti dobre rezulate nošeni ovogodišnjim uspehom. Ovi rezultati su spoj izuzetno dobre saradnje predmetnih nastavnika, u ovom slučaju prof. Vesne Vuković, i dece koja su nam donela uspeh, ponos i zadovoljstvo.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa