19. maj 2016.19. maj 2016.
TEHNIČKA ŠKOLA ŠABAC

UČENICI ZA PONOS

Mladen Grujičić osvojio prvo mesto u pojedinačnoj konkurenciji, a Marko i Andrija Bojić ekipno treće na 27. Republičkom takmičenju geodetskih i građevinskih škola u Subotici. U bacanju koplja Đorđe Kikić okitio se zlatnom i srebrnom medaljom, a kajakaši Mihailo Subotić, Nikola Damnjanović i Nikola Pajić zlatom u više kategorija na Đurđevdanskoj regati
Pored znanja i veština rekli bi kada su u pitanju učenici Tehničke škole Šabac. Upravo na završenom 27. Republičkom takmičenju geodetskih i građevinskih škola u Subotici to su potvrdili Mladen Grujičić, Marko Jezdimirović i Andrija Bojić, učenici III8, kombinovanog odeljenja. Mladen Grujičić kao rukovaoc građevinskih mašina pokazao je neprikosnovenu dominaciju na terenu osvajanjem prvog mesta. Zadatak nimalo lak jer je utovarivačem morao da prenese građevinski materijal sa jedne strane gradilišta na drugo u određenom obeleženom prostoru. Svako izlaženje van obeleženog prostora značili su kaznene bodove.
- Samim tim prazan hod i samo rukovanje mašinom, kako se ophodio prema mašini, bezbednost, pogled unazad kad se krećemo i sve ostalo poput učinka u određenom vremenu bodovalo se. Pored veštine potrebno je dosta prakse. Kako praksu obavljamo u firmi dosta sam vežbao pa mi nije bilo teško iako je konkurencija bila jaka. Između ostalog takmičila se Geodetska škola iz Beograda, koja je osvojila treće mesto, i Građevinska škola iz Valjeva, koja je bila druga. Inače, sve su to mnogo dobri momci. Stvrano je lep događaj. Lepo smo se proveli. Bilo je odlično - kaže Mladen koji namerava po završetku školovanja da ostane u struci kao kranista ali i da se posveti takmičenjima.
U subotičkoj Politehničkoj školi svoju veštinu ali kao dekorateri zidnih površina na najbolji mogući način ispoljili su Marko Jezdimirović i Andrija Bojić osvajanjem trećeg mesta.
- Zadatak nam je bio da jednu zašrafljenu tablu gipsa na zidu ofarbamo, a drugu izgletujemo u roku od tri sata. Bilo je teško jer je konkurencija bila jaka, a sve se bodovalo - objašnjava Marko.
Izvesnog straha, s obzirom da im je ovo bilo prvo takmičenje, bilo je na samom početku, ali je i pored toga za Andriju ovo takmičenje bilo nešto posebno.
- Nije nam predstavljao problem to što su sve oči bile uprte u nas. Lepo iskustvo. Posle škole plan mi je da idem u Nemačku da radim.
Sportski duh ovenčan medaljama
Kad se nešto voli ništa nije teško što je potvrdio i Đorđe Kikić, učenik treće godine obrazovnog profila elektrotehničar računara, osvajanjem prvog mesta na Trofeju Beograda u kategoriji mlađih juniora u bacanju koplja sa rezultatom 56 metara i drugog na VII Memorijalu „Profesor Aleksandar Marinković“ u kategoriji stariji junior sa 52, 83.
- Treniram atletiku u AŠK „Tempo“ Šabac. Nemam trenera niti uslova ali pokušavam da ostvarim dobre rezultate. U pitanju je surov trud. Treba odraditi treninge, kako na terenu tako i u teretani, a istovremeno postići i sve školske obaveze. Ponekad učim čak i u toku noći da bih stigao da dobijem dobre ocene i da sve opravdam. Planiram da upišem DIF u Beogradu ili Novom Sadu ako pređem u neki jači klub. Najvažnije je da budete istrajni i uporni, da se trudite što više možete i da nikada ne odustajete - kaže Đorđe kome je u plan učešće na Balkanskom prvenstvu, ako uspe da osvoji prvo mesto na Prvenstvu Srbije, kao i na mitingu u Poljskoj koji se održava od 17. do 19. juna.
Na Đurđevdanskoj regati Mihailo Subotić, Nikola Damnjanović i Nikola Pajić pokazali su odličan rezltat. Skor njihovih pobeda je četiri zlatne i jedna bronzana. Svi treniraju u Kajak klubu „Zorka“ Šabac i iako je naporno uskladiti sve obaveze i u školskim klupama nisu ništa manje uspešni.
- Treniram već šest godina. Sport mi se svideo, pokušao sam, video da mi ide i nastavio da treniram. Osvojio sam prvo mesto u četvercu na 500 metara i treće mesto u dvosedu na petsto metara. Konkurencija je bila žestoka ali smo se izborili. Kada je u pitanju Tehnička škola odlučio sam se za smer elektrotehničar procesnog upravljanja jer volim rad na kompjuterima - ističe Nikola Pajić, učenik prve godine smera elektrotehničar procesnog upravljanja, koji se trenutno sprema za Prvenstvo Srbije, a posle toga, kako sam kaže, možda kamp u Češkoj i Evropsko takmičenje.
Uspeha i na jednoj i na drugoj strani ne bi bilo da nije razumevanja u školi kako od strane profesora tako i direktora Čedomira Smiljanića.
- Škola izlazi u susret kada su u pitanju opravdani izostanci jer preko zime imamo pripreme i van Srbije. Što se tiče gradiva i znanja uspevamo da postignemo sve kao u jednom tako i u drugom segmentu. To potvrđuju i tri zlatne medalje, dve u konkurenciji juniora, K2 i K4 na 500 metara, i jedna u konkurenciji seniora, K4 na 500 metara. Konkurencija među juniorima je bila vrhunska. Vremenski raspored trka je bio gust. Praktično je išla jedna posle druge. U četvercu među juniorima bila je više rutinska trka zato što smo važili za glavne favorite. U dvosedu trka je više predstavljala neku proveru pred odlazak u Slovačku na Međunarodnu regatu koja nas očekuje za manje od nedelju dana. Uspeli smo da potvrdimo dobru formu. Dobili smo vetar u leđa ovom trkom - uveren je Mihailo, učenik treće godine smera elektrotehničar računara.
MATURANTSKA HUMANOST
Kupovinom maturskih majica od Humanitarne organizacije „Debra“, koja se bavi pomaganjem deci oboleloj od bulozne epidermolize, veoma retke bolesti, tri odeljenja maturanata Tehničke škole pokazala su zašto je jedan od njihovih slogana: „Bog je stvorio svet, a mi sve ostalo.“ Akciji se pridružila i uprava škole koja je kupila komplet od dvanaest majica potvrđujući na taj način da je „majica jedna donacije vredna. Zajedno za decu leptire“.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa