19. maj 2016.19. maj 2016.
„JULIJE CEZAR“ KOKANA MLADENOVIĆA U ŠABAČKOM POZORIŠTU

JEDAN ČOVEK I DEMOKRATIJA

Šabačko pozorište bilo je domaćin predstavi „Julije Cezar“ Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića, a u koprodukciji Grada Teatra Budve, Centra za kulturu iz Svilajnca i Narodnog pozorišta iz Sombora.
Predstava koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, u Kokanovom stilu, aktuelna u svakom svom segmentu iako je tekst pisan pre 400 godina.
- Šta biste uradili kada biste uvideli da vam se država kreće ka tiraniji? Ako bi jedan čovek postajao isuviše moćan da li biste i šta to uradili da ga u tome zaustavite? ““ pitanje je koje su svi glumci u predstavi direktno postavili publici.
A, glumačka podela fenomenalna. Sergej i Branislav Trifunović, Saša Torlaković, Jelena Minić, Marko Marković i Irena Popović izneli su predstavu u kojoj se “smenjuju“ doba, koriste mobilni telefoni, tehno zvuci, ali i blato. Komad koji je govori o revoluciji i političkom prevratu koji se kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući istinsku demokratiju, prema rečima autora nije izgubio na aktuelnosti.
- „Julije Cezar“ je Šekspirov komad napisan pre 400 godina koga su se mnogi u Srbiji uplašili. To zašto se mi plašimo Šekspira, zašto se plašimo njegovih rečenica govori više o nama i aktuelnoj vlasti nego o samom teatru ““ istakli su akteri “Julija Cezara“.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa