19. maj 2016.19. maj 2016.
U SUSRET PROMOCIJI ROMANA „MALI PARIZ“ ANĐELKE RADOVANOVIĆ

IZVUĆI OD ZABORAVA

Posvećeno rodnom gradu istorijsko prozno delo ocrtava period Jevremovog zlatnog doba oslikanog spisateljskim perom
Ovih dana u izdanju Književne omladine Srbije izašlo je novo prozno delo Šapčanke Anđelke Radovanović koje predstavlja istorijski omaž rodnom gradu. Roman „Mali Pariz“, na izvestan način je nastavak „Bejuderlema“ u kome centralni deo zauzima priča o Tvrđavi na Savi u petnaestom veku. Čitalac će ovog puta imati priliku da zaviri u 1816. godinu kada je u Šabac pristigao Jevrem Obrenović koji će od grada napraviti pravu malu metropolu.
- Jako sam vezana za Šabac. Posle „Bejuderlema“ napokon je izašao i „Mali Pariz“. Na objavljivanje čekaju „Nežni akordi ljubavi u olujnim vetrovima rata“ gde obrađujem Šabac od 1936. do 1942. godine i „Šanin šor“ koji opisuje posleratno vreme i način življenja Šapčana. To sam vrlo detaljno opisala kroz moju ulicu koja se nekada zvala Šanin šor, a danas nosi ime Miloša Pocerca. To je jedan ciklus sa kojim sam zaokružila priču posvećenu mom rodnom gradu Šapcu i koga, normalno, jako puno volim. Neka to bude neki dug jer sam zaista želela da ljudi, i oni koji su živeli tu, tu se rodili i koji su došli, saznaju o istoriji Šapca. Sva moja nastojanja idu ka tome ““ kaže Anđelka.
Vreme provedeno u istraživačkom radu u Biblioteci i po internetu za nju nije protraćeno jer, obuzeta nekadašnjim entuzijazmom Jevrema Obrenovića, saznala je mnogo toga što joj je pomoglo da dočara nekadašnja vremena u kojima je Šabac stasavao u moderan grad.
- U Jevremu se probudio, hajde da kažemo, onaj naš čuveni inat, možda i entuzijazam. Bio je jako napredan čovek za to vreme, vizionar. Imao je strahovitu energiju. Malo se zainatio i odlučio da od Šapca napravi drugi grad u Srbiju posle Beograda a po ugledu na „evropejske“, kako je sam govorio. Fascinantno je kako je od Šapca, pretvorenog maltene u zgarište, uspeo da stvori grad koji je u svemu prednjačio. Da ne govorimo o prvim prozorima na njegovom konaku, klaviru, priboru za jelo i slično. U toku istraživanja mnogo sam se vezala za njegovu ćerku Anku koja je bila izuzetna ličnost. Jevremovo najnaprednije dete kada je u pitanju obrazovanje, prva srpska književnica, čuvena na svim dvorovima Evrope. Ono što mi je zasmetalo je sam položaj žena u to vreme. Njihova nemogućnost školovanja, potčinjenost nepisanim pravilima preuzetim od Turaka i slično.
U godini kada se proslavlja dvesta godina od dolaska Jevrema Obrenovića objavljivanje romana došao je kao izvesna zahvalnica za sve ono što je uradio.
- Slučajno ili sudbinski? Šta reći. Knjiga je poslata Književnoj omladini Srbije još prošle godine ali zbog finansijskih razloga tek ove godine je štampana. Mislim da je proviđenje sve to udesilo i drago mi je zbog toga.
O ovome i mnogo čemu što je dotaklo autorku zainteresovani Šapčani mogu čuti i videti na promociji knjige u utorak 31. maja sa početkom u 20 časova u Šabačkom pozorištu.
- Svima koji imaju vremena, volje, upućujem poziv od srca da se taj dan pojave u pozorištu kako bi se malo bolje upoznali sa istorijom našeg grada. Tom prilikom čuće mišljenje predstavnika Izdavačke kuće Književna omladina Srbije. Delove romana čitaće članovi Dramske sekcije Šabačke gimnazije. Moći će da se čuju i pesme Cicvarića, kao i „Što se bore misli moje“ koju je napisao Knez Mihailo ““ poručila je Anđelka.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa