19. maj 2016.19. maj 2016.
EVROPA ZA GRAĐANE I GRAĐANKE

PODRŠKA CIVILNOM SEKTORU

Prošle srede u hotelu “Sloboda“ organizovana je prezentacija programa “Evropa za građane i građanke“. Skup je organizovala Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, uz podršku grada Šapca. Program je namenjen promociji evropskih vrednosti.
Prema rečima Jelene Pejović van Rirer iz Kancelarije za saranju sa civilnim društvom, jedna od vrednosti koje se promovišu je i aktivno građanstvo, odnosno aktivno učeešće građana i njihova veća odgovornost i javnost u radu organa upravljanja vlasti.
-Ove godine je kao jedan od istorijskih momenata koji se obeležavaju uzeto i 25 godina od raspada Jugoslavije. Zbog toga očekujemo da će mnoge organizacije iz Srbije i zemalja regiona dobiti programe koji će obeležiti valjne datume u našoj istoriji. Ovde smo da razgovaramo sa organizacijama civilnog društva. Neka od udruženja već uspešno učestvuju u programima. Videćemo i sa drugim organizacijama lokalne samouprave čime bi oni mogli da se prijave i dobiju projekte, rekla je Pejović van Rirer.
Pravo da učestvuju u programu imaju sve države koje su potpisale sporazum sa EU, odnosno, sem članica i države kandidati. Republika Srbija u programu učestvuje od 2012. godine, a njegova važnost je do 2020. godine. Ukupan budžet za ovaj period je 185 miliona evra. Mogu da učestvuju sve organizacije i civilna društva, fondacije, sindikati, strukovna udruženja, ali i lokalne samouprave i javne ustanove koje se bave kulturom, obrazovanje i istraživanjem.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da je grad Šabac uvek bio dobar partner EU u svim projektima u našoj Republici.
-Dobar smo primer i imamo dobra iskustva, tako da nije čudno što se ovaj skup održava baš u Šapcu. Važno je da grad bude partner svakom ko želi da radi i zaradi. Kako nema dovoljno novca za sve iz lokalnih budžeta bilo koje lokalne samouprave, pa ni Države, bitno je da imamo dobre i pouzdane partnere. EU je naš najvažniji i najbolji partner, rekao je gradonačelnik.
Održavanje prezentacije finansirano je sredstvima EU.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa