19. maj 2016.19. maj 2016.
JEDINSTVENI PROJEKAT U SRBIJI DAJE DOBRE REZULTATE

VEĆA ENERGETSKA EFIKASNOST

Interesovanje građana za učešće u projektu koji grad finansira sa 50 odsto ne jenjava ni posle šest godina
Šabac je prvi grad u Srbiji koji je započeo projekat podizanja energetske efikasnosti u zgradama kolektivnog stanovanja. Program je počeo pre šest godina, a do sada je od oko 8.000 stambenih jedinica koje održava Javno stambeno preduzeće „Stan“ izolovano više od 1.300 stanova u zgradama.
- Projekat se razvija iz godine u godinu, uz konstantno povećanje broja učesnika u programu. Stanari, osim vizuelnog aspekta, odnosno znatno lepših zgrada, mogu da računaju i na daleko niže račune za grejanje, odnosno uštedu energije, kaže Ljiljana Jovanović, direktorka JSP „Stan“
Prema procenama, postavljanjem izolacije moguće je ostvariti uštede i do 40 odsto. Zbog toga i stanari iz zgrade u Norveškoj ulici br. 12 razmišljaju o izolaciji svog ulaza.
- Interesovanje stanara je veliko. Izolacija zgrade bi nam donela dosta niže račune, a i sama zgrada bi postala lepša. Investicija nije mala, ali sigirni smo da će se na duži rok isplatiti, kaže Trifun Jerotić, predsednik Skupštine stanara.
Zbog dobrih rezultata koje je dao program izolacije zgrada kolektivnog stanovanja, počeo je i projekat izolacije induvidualnih kuća.
- Za finansiranje radova na izolaciji, u odnosu 50 odsto vlasnik, 50 odsto grad, mogu da konkurišu vlasnici kuća koji za grejanje koriste prirodni gas ili imaju daljinsko grejanje. Za sada je 40 porodica iskoristilo ovu mogućnost, a njihovo zadovoljstvo nam je najbolja potvrda ispravnosti posla, dodaje Ljiljana Jovanović.
Investiranje u termoizolaciju nije jeftino. Zbog toga će grad i dalje sa 50 odsto sredstava finansirati izolaciju svakog stambenog objekta.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa