19. maj 2016.19. maj 2016.
ZELENI ŠAPCA PREDLAŽU

KAKO SPREČITI GAJENjE GMO SOJE

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak, Zeleni Šapca su izrazili zabrinutost zbog nelegalnog gajenja genetski modifikovane soje u Mačvi, koja kroz stočnu hranu dospeva u prehrambene proizvode. I pored restriktivnog zakona koji zabranjuje uvoz, proizvodnju i promet GMO organizama, činjenica je da državni organi ne uspevaju da se izbore sa ovim problemom. Šta činiti?
- Da bi se sprečilo gajenje genetski modifikovane soje, potrebno je sprečiti ilegalni uvoz i promet GMO semena, pojačati rad fitosanitarnih inspektora ne terenu, pooštriti kazne za prekršioce i javno objavljivati imena poljoprivrednika, firmi i uvoznika koji su otkriveni u nezakonitom prometu. Ove zahteve ćemo, preko svojih poslanika Ivana Karića i Ljubinka Rakonjca, uputiti najvišim državnim organima, dodao je dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Zeleni ističu da je budućnost srpske poljoprivrede u organskoj proizvodnji. Za gajenje jednogodišnjih kultura, kao što su paradajz, paprika, kupus i jagoda, na jednom hektaru zemlje, potrebno je uložiti oko 5.000 evra, računajući semenski materijal, papirologiju i radove na njivi. Uloženi novac se vraća već posle prve godine.
Ove jeseni, u organizaciji Zelenih Šapca, biće organizovan drugi Sajam organske hrane, kao i edukativni seminar.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa