19. maj 2016.19. maj 2016.
OTVORENA IZLOŽBA IKONA U KULTURNOM CENTRU

CVETOVI NA NEBESKOJ LIVADI

U galeriji Kulturnog centra, proteklog petka je otvorena izložba ikona i minijatura akademskog slikara Vladimira Ćetkovića. Postavku „Zapis u zlatu“, otvorila je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.
- Minijature na drvenoj podlozi sam počeo da radim devedesetih godina, kada je krenula kriza u Srbiji. I danas radim isto kao i na početku, sa velikom radošću i ljubavlju, posvećeno. Gospod mi je dao dar, ali i veliku pomoć ““ u početku sam radio bez naočara i lupe, rekao je Ćetković.
Da blaga vest i danas živi u svetu, svedoči i ova izložba. Kada je reč o ikonopisu, akcenat nije na inovaciji, nego na veštini i snažnom emotivnom naboju. Osim ikona, izložena su i umetnički oslikana jaja od drveta, krstovi i drugi predmeti bogoslužbene namene.
- Vladimir je vrhunski ikonopisac, sa kojim godinama sarađujemo, dobitnik je i dve nagrade koje dodeljuje Kulturni centar. Ova postavka je retrospektiva rada dugog dvadeset pet godina. Izložene minijature su nešto nesvakidašnje, za mene savršeno, nešto što pokazuje snagu i kvalitet koji retko ko poseduje, izjavila je Jagićeva.
Izložbu, koju ne bi trebalo propustiti, naši sugrađani mogu videti do 30. maja.
Glavni izvor nadahnuća Vlade Ćetkovića, uzor njegovom slikarskom delu, jesu umetnička dela vizantijskih i srpskih srednjovekovnih slikara. Birajući dobar uzor, pred sebe je postavio podvig. Kao i svaki slikar ikona, i on je svestan da lepota predstave zavisi od stepena do kog se približila svome arhetipu. Sa druge strane, posmatraču se čini kao da su ove vedre i radosne male slike raznobojni cvetovi na nebeskoj livadi
(Branka Ivanić, Narodni muzej Beograd)
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa