19. maj 2016.19. maj 2016.
PoveĆanje kapaciteta ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja

SMANjENjE RIZIKA OD KATASTROFA

Razmena iskustava i naučenih lekcija u prethodnom periodu. Zaštita najvažnijih članova društva. Priroda je čudo!
U Krupnju je 16. maja održana radionica „Smanjenje rizika od katastrofa u školama“ u okviru aktivnosti na projektu posvećenog smanjenju rizika od katastrofa koji je započet početkom ove godine od strane organizacije „Caritas“ u saradnji sa opštinskim vlastima u Krupnju. Tema i fokus radionice bili su usmereni ka školama i školskom sistemu, odnosno načinu i tehnikama pomoću kojih bi nastavno osoblje zaštitilo decu u uslovima kada se pojavi katastrofa. Cilj radionice je smanjenje rizika od katastrofa i povećanje kapaciteta ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja za uspešan odgovor u vanrednim situacijama, kroz razmenu iskustava i naučenih lekcija u prethodnom periodu.
Prema rečima koordinatora “Karitasa“ Daniela Galuna saznajemo da se i ova radionica realizuje u saradnji sa Nacionalnim trening centrom sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i opštinom Krupanj. Reč je o odličnoj prilici da se sa nastavnicima i učenicima, kao i sekretarima škola u opštini Krupanj govori o tom problemu i da se vidi kakva su njihova iskustva iz majskih poplava 2014. godine, kako bi se bolje pripremili i zaštitili naše najvažnije članove društva - decu, ali i imovinu.
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović ističe da radionica ima tematski sadržaj koji se manifestuje u smanjenju rizika od katastrofa u školama i predstavlja nastavak edukacije Centra za vanredne situacije u saradnji sa nevladinom organizacijom “Karitas“. Reč je o dubljim segmentima našeg društva, dakle onim kategorijama stanovništva koje se prema procenama Nacionalnog trening centra i Centra za vanredne situacije smatraju posebno ugroženima, obuci u prepoznavanju rizika i ponašanju u rizičnim situacijama. Značaj svih ovakvih obuka je veliki za celokupno stanovništvo Republike Srbije.
Vlastimir Vulikić ispred Uprave za upravljanje rizikom govori da bi upoznavanje dece i nastavnog kadra sa jednim ovakvim vidom edukacije trebalo da doprinese podizanju svesti u smislu saznanja sa kojim se to opasnostima u svojoj sredini suočavamo i koji je to adekvatan odgovor u datom trenutku. Impresionirani su onim što se u Krupnju do sada uradilo i načinom na koji se to ovde radi.
Zaključak radionice je i da neke stvari ne možemo sprečiti, ali možemo i moramo biti spremni da u novonastalim situacijama pravilno reagujemo koliko je u našoj moći i da budemo mirni i sigurni u sebe u meri u kojoj to možemo, jer vrlo često se elementarne nepogode ne mogu planirati, jer - priroda je čudo!
D.Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa