26. maj 2016.26. maj 2016.
KAJAK SVETSKI KUP ““ RAČICE 2016

„Posrebren“ Četverac

Rezultatski, za šabački kajak, Svetski kup u Račicama bio je manje uspešan od prvog skupa najboljih kajakaša u Duizburgu. Ipak, iako smo čekali do poslednjeg dana, ni ovo međunarodno takmičenje nije proteklo bez medalje
Nagovestio je naš sprinterski četverac na 200 metara (Dragosavljević, Grujić, Novaković, Torubarov) značajne mogućnosti u Nemačkoj, ali tamo nije dobio priliku da se bori u finalu zbog suspenzije prouzrokovane težinom čamca. Dobru formu potvrdili su u Račicama. Rutinski su se domogli finala, a tamo se do poslednjeg metra borili sa Italijanima za zlato. Na kraju Italijani prvi, a drugi kroz cilj, uz zaostatak od samo 62 hiljadita dela sekunde, prolazi naš čamac. Bronza ide u Kanadu.
Dvojac Novaković ““ Grujić brusi formu za Olimpijske igre, nemaju konkurenciju za svoju kategoriji u Srbiji, a Novaković se bori da u Rio de Žaneiru vesla i K1 ““ 200 metara. U K2 ““ 200 metara, naši reprezentativci, bez problema, prošli su kroz kvalifikacije i polufinale gde su bili najbolji u svojoj grupi. Finalno nadmetanje bilo je izjednačeno, ali ovaj put Novaković ““ Grujić kroz cilj prolaze peti u vremenu 32 sekunde i 378 hiljaditinki.
Iako je izborio čamac za Srbiju na Svetskom šampionatu prethodne godine, Dejana Pajića očekuje velika borba sa Markom Tomićevićem za mesto u K1 ““ 1.000 metara u Brazilu. Oba kajakaša bila su vrlo dobra do finala, a u konačnom okršaju, Tomićević je bio četvrti, dok je član „Zorke“ osvojio sedmu poziciju, 3:39, 261.
Kilometarsku deonicu dvojaca u Brazilu svakako će predstavljati Zorić i Tomićević, te je selektor odlučio da u Račicama nastupe kombinovani dvojci, te je Milenko veslao u tandemu sa Simo Boltićem. Uspeli da se plasiraju u finale, a tamo završili kao sedmoplasirani dvojac Svetskog kupa (03:19, 550).
Ni u Račicama, Marko Dragosavljević nije uspeo da se nađe u A finalu. Trećom pozicijom u kvalifikacijama obezbedio je mesto u polufinalu, ali je tamo kroz cilj, svoje grupe, prošao četvrti u vremenu 37 sekundi, 262 hiljaditinke. Posle B finala, ukupno je zauzeo 16. poziciju. U istoj grupi bio je i Marko Novaković, izazivač za Rio, ali je on drugim mestom obezbedio sebi finalnu borbu i na kraju bio šesti.
Četverac na 1.000 metara: Pajić, Zorić, Boltić, Tomićević, zastao je u polufinalu, osvojivši sedmo mesto u svojoj trci.
Medalje stigle i iz Slovačke
Seniori su bitke vodili u Češkoj, dok su mlađe kategorije velike izazove imali u Pještanima, najjačoj regati za mlađe seniore, juniore i kadete u Evropi. Veslale su posade iz 26 zemalja, a u svakoj disciplini bilo je 30 ili više posada.
Šapčanin Dragan Hančovski, u tandemu sa Vekićem, u konkurenciji mlađih seniora, penjao se na pobedničko postolje čak tri puta. U najbržoj disciplini K2 200 metara bili su bez premca, a potom su oko vrata stavili srebra u K2 500 i K2 1.000. Hančovski je osvojio i šest mesto u jednosednu na jednom kilometru. Blizu medalje bio je i naš kadet, Žarko Jakovljević. On je veslao sa Levajićem na 1.000 metara i kroz cilj su prošli četvrti. Vasić i Subotić osvojili su deseto mesto u dvosedu na 1.000 metara. Važan korak u karijeri napravio je i šabački kanuista, Marko Damnjanović. Na međunarodnom debiju veslao je u jednokleku na sve tri deonice. Najbliži A finalu bio je na 200 metara, osvojio je 12. mesto.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa