26. maj 2016.26. maj 2016.
OTVORENA SAMOSTALNA IZLOŽBA ŽELjKA RELjIĆA U GALERIJI UDRUŽENjA „KRUG 10“

ŽIVOTNE BOJE PRETOČENE NA PLATNO

Iz snova proistekle, iz ljubavi prema slikarstvu ovekovečene na belini platna, slike Željka Reljića, ispričale su priču o putniku namerniku, muzičaru po opredeljenju, slikaru i fotografu u duši. Prva samostalna izložba „Boje mojih snova“ u rodnom gradu 19 . maja okupila je veliki broj zaljubljenika u likovnu umetnost u galeriji Udruženja „Krug 10“. Posvećena nedavno preminuloj majci kolekcija sačinjena od dvadeset sedam slika različitog formata, intenzivnog kolorita, oivičenih crnom kloazone-konturom i čvrstom formom dela, predstavila se u svoj svojoj simboličnosti modernog, pomalo neobičnog pravca, kako je i sam autor istakao.
- Iza svake slike stoji jedan veliki studijski rad, eksperiment. Pokušao sam da sa ovim bojama postavim svoj kolorit, da na neki način budem prepoznatljiv sa tim tonovima koji više vuku na nešto veselije, itd. Sve su uokvirene linijama i mislim da sam uspeo u tome ali ipak ću ostaviti sve istoričarima umetnosti i kritičarima da oni daju konačan sud i mišljenje o ovoj mojoj kolekciji - rekao je Željko koji je istakao da je trema veća jer izlaže pred domaćom publikom, a samim tim i odgovornost.
„Vetrenjača“, „Žena sa kišobranom“, „Balon“, „Venecija“ sanjane i dosanjanje na javi dokaz su Željkove predanosti slikarstvu. Ulja na platnu stvarana tokom jeseni i zime 2015/2016. godine uz svakodnevni rad, promišljanje i dragocene savete prijatelja, slikara i vajara, Đorđa Jovanovića, donela su živopisne motive na kojima preovlađuju ptice i ljudi.
- Stilizovana forma sa povremenim ekskurzima u nadrealizam i apstrakciju, sublimirana je u ideju trajanja, traga, večnog kao zvuk akustične gitare prisutan u ateljeu umetnika dok skicu izvedenu ugljenom realizuje kistom. Duhovni lik napuštenog zavičaja Reljić je zamenio svojim pticama, letom van granica i omeđenih prostora. Željko sanja i radi. Posmatrač sanja da postane tema vizuelnog sveta i tako i on bude jedan od mnogih Srba uspelih u Beču, kao veliki multimedijalni i osećajni sanjar Željko Reljić - istakla je Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti.
Simbolično, kao i sama Željkova umetnost koju na najbolji način predstavlja motiv balona, asocijacije na putovanja, ali i zaštitni znak, prvih dvadeset sedam posetilaca dobilo je reprodukcije njegovih radova „Mesečina“ i „Balon“.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa