23. septembar 2010.23. sep 2010.
PREPAKIVANjE NARODNE VOLjE U ŠABAČKOJ SKUPŠTINI

ČIJI SI TI MALI

Od konstitutivne sednice gradske Skupštine, do sada, promenjen sastav nekih odborničkih grupa. Zastupljene i stranke koje nisu učestvovale na lokalnim izborima ili nisu prošle cenzus, a Nova Srbija, koja je imala dva odbornika, više ne zauzima mesta u gradskoj Skupštini. Predsednik Skupštine pri prozivci tražio od odbornika da se izjasne kojoj odborničkoj grupi pripadaju. Kako se u praksi primenjuje mišljenje Ustavnog suda Srbije da su odbornici vlasnici mandata. Šta je sa biračkom voljom koja je izra
Posmatraču, sklonom duhovitom pogledu na stvarnost, početak prošlonedeljne sednice Skupštine grada Šapca, ličio je na seosku učionicu, a predsednik Skupštine, dr Slobodan Mirković, na strogog učitelja, koji svakog đaka, pre prelaska na priču iz računa ili iz zemljopisa, glasom punim strogoće i učiteljskog autoriteta pita: „A čiji si ti mali?“. Poređenje ove vrste moglo bi se razvijati u duhovitom smeru i moglo bi poslužiti kao skromni doprinos čivijaškom šeretluku u danima „Čivijade“, kad pitanja o kojima je reč ne bi duboko zadirala u suštinu demokratije i prava građana da se poštuje njihova volja iskazana na izborima.
Volja birača i odluka Ustavnog suda Srbije
Ozbiljniji nastavak priče sa početka ovog teksta izgleda ovako: otvarajući Desetu sednicu, predsednik Skupštine grada Šapca, dr Slobodan Mirković, prilikom utvrđivanja kvoruma, podsetio je odbornike, da je, posle odluke Ustavnog suda Srbije, po kojoj su odbornici, a ne stranke, vlasnici mandata, došlo do promena u nekim odborničkim grupama u skupštinskom sazivu. Zbog toga je on tražio da se svaki odbornik javno izjasni kojoj odborničkoj grupi pripada. Tako su izabrani predstavnici u šabačkoj skupštini stavljeni u poziciju da se svojom voljom, a ne voljom birača koji su ih izabrali, opredele „kome će se privoleti carstvu“. Svako je, odgovarajući na Mirkovićevo pitanje, mogao da kaže da je odbornik one stranke koja mu se najviše dopada, ili da u Skupštini deluje kao slobodan odbornik, bez stranačke pripadnosti.
Tako se desio pomenuti specifikum našeg parlamentarizma da u šabačkoj Skupštini bez mandata ostane „Nova Srbija“, koja je na konstitutivnoj sednici, u julu 2008. godine verifikovala dva mandata. Mandati su se, poput lanjskog snega, topili i Srpskoj radikalnoj stranci i Demokratskoj stranci Srbije, ali su ove stranke, bar za sada, zadržale svoje prisustvo u Skupštini. „Nova Srbija“ nije. Ona je, uprkos izbornim rezultatima, u Šapcu vanparlamentarna stranka i mora čekati nove izbore ako želi da zauzme odborničke klupe. I ako pređe izborni cenzus.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa