26. maj 2016.26. maj 2016.
OD JESENI NOVI ZAKON O ZAŠTITI OD NASILjA U PORODICI

NASILNIK ĆE „LETETI“ IZ KUĆE

Prošle srede u Višem sudu u Šapcu, održana je poslednja javna rasprava o prednacrtu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Raspravu su otvorili državni sekreta u Ministarstvu pravde Radomir Ilić, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević i direktorka Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast Dragana Lukić. Cilj javne rasprave je da se unaprede zakonska rešenja koja vode ka brzoj i efikasnoj pomoći žrtvama nasilja u porodici.
Zakon bi trebao da bude donet na jesen, a najvažnija novina koju predviđa je udaljenje nasilnika iz kuće. Pored toga, skraćeni su i rokovi za procesuiranje nasilnika.
-Cilj Zakona je da nasilnik ne sme da ostane kod kuće. Izgradiće se mehanizam komunikacije i rada policije i javnog tužilaštva da onog trenutka kada je prijavljeno nasilje koje se dogodili, ili postoji mogućnost da do njega dođe, policija nasilnika u svakom slučaju odvodi u policijsku stanicu. Tada postoji mogućnost njegovog daljeg zadržavanja, ili mu policija može izreći zabranu povratka kući ili prilaska žrtvi. Ova zabrana je kratka, ali policija za to vreme obaveštava javnog tužioca koji može kod suda da izdejstvuje meru od 30 dana zabrane povratka kući ili prilaska žrtvi. Za dalje ostaju redovni krivični i građanski postupci, objasnio je državni sekretar Radomir Ilić.
Vesna Stanojević je istakla da nije suština u tome da se Zakon samo donese, nego u njegovoj primeni i da on ne sme da ostane „mrtvo slovo na papiru“. Navela je da su ove javne rasprave održane u svim većim gradovima u Srbiji, da bi svi oni koji su uključeni u postupak kada do nasilja dođe, bili upoznati sa Zakonom, da bi se znalo ko šta radi i koji su rokovi.
-Kada se usvoji ovaj Zakon, najbitnije je da će nasilnik biti iseljavan iz stana, bez obzira na to ko je vlasnik. Bitna novina je i to da će tužilaštvo dobiti rok od 24 sata da pokrene postupak, a policija koja vrši uviđaj na licu mesta, mora odmah nasilnika upućivati tužilaštvu. Sud takođe ima kratak rok da okonča postupak. Nasilje u porodici je sada postalo društveni problem. Ako razorimo porodicu, razorićemo i društvo, smatra Vesna Stanojević.
Prema rečima koordinatorke Savetovališta protvi nasilja u porodici broj slučajeva prijavljenih ovoj ustanovi već dugo godina je na približno istom nivou. Međutim, posebno je zabrinjavajuće što je veći broj nasilja koje se završava smrtnim ishodom.
-Postavlja se pitanje da li je taj broj povećan ili ranije nismo imali informacije o tome. Od početka ove godine ubijeno je devet žena i jedna devojčica. Prošle godine stradalo je 36 žena i jedna beba. Svrha ovog Zakona i javne rasprave je da se taj broj smanji. Generalno, povećanja nasilja nema. Takav utisak se stiče zato što se u tome više piše i govori, navela je Stanojevićeva.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa