26. maj 2016.26. maj 2016.
NOVI MURALI ŽELjKA DRAGIĆEVIĆA IZ SOVLjAKA

ZIDOVI UMIVENI MAČVOM

Mladi akademski slikar iz Sovljaka, blizu Drine, Željko Dragićević, novim muralima, na spoljnim zidovima zgrada Doma omladine i suda u Bogatiću, nastavlja ispisivanje slika rodnog kraja, tragom čitave plejade zemljaka mačvanske slikarske škole, predvođene znamenitim Milićem od Mačve.
Razlika se uočava najbolje na zidnoj slici na Domu omladine, gde je Željko, Milićeve prepoznatljive balvane zamenio slikom “ drinskih vila“ koje prosto izranjaju iz zavičajne reke, a pri dnu dela umetnici pevaju, muziciraju i govore slikaru. Boje su jarke i prepoznatljive. Motivi isto tako.
- Jednolični zidovi i na jednoj i drugoj građevini, prosto su “progledali“ unoseći u celu okolinu neku živost. To je uočljivo iz daleka, kaže Željko.
Svoje umetničke vizije i svedočanstva o prohujalom vremenu dopunjuje muralom na zidu zgrade suda u Bogatiću.
- Tako se nekada vrlo u Mačvi. Na slici koja polako dobija krajnje konture je parna mašina i dreš. Naravno ničega ne bi bilo da ovo postrojenje ne opslužuju ljudi. Oni su alfa i omega svega. Vredni, radni, pomalo znojavi i prašnjavi. Epilog svega je zrno pšenice i svojevrsna sigurnost za celu porodicu. Hleb naš nasušni. Naravno uvek je trebalo dosta truda i znoja da se prolije. Život nikada nije “mazio“ ove ljude, a ovakva slika nekada je bila česta u mačvanskim dvorištima, dodaje umetnik.
Do sada je uradio više murala u Šapcu, Prnjavoru i Bogatiću. I na ovaj način se trudi da bogatu istoriju svog kraja ovekoveči na slici.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa